Esforç. Entrega. Diàleg. Solidaritat. Aquestes són les coordenades fonamentals que han fixat enguany els Premis Diario de Mallorca i que ens ajuden a ubicar-nos a un moment inèdit marcat per la duresa, el sacrifici i la lluita. Amb això present, la història centenària d’aquesta capçalera té en el relat de la pandèmia de la covid 19 l’obligació d’informar de forma acurada a la societat i el repte d’aportar elements que l’ajudin a protegir-se adequadament d’un virus que estreny el marge de maniobra de la nostra vida personal a més de reduir com mai l’activitat econòmica, social i cultural.

D’aquest relat informatiu, els guardons del 2020 han volgut que sobresurtin alguns dels protagonistes que han provocat admiració i agraïment o que han mostrat quin és el camí per superar de la forma menys dolorosa i perjudicial possible les conseqüències del coronavirus. En concret, el reconeixement va dirigit cap als professionals sanitaris, els agents socials o una iniciativa de dues persones com a exemple del que es pot fer de forma individual per ajudar el col·lectiu. Tots ells ens recorden que les Illes Balears sempre han sabut donar una resposta meritòria en els moments decisius. I aquesta pandèmia no ha estat una excepció. Ho hem vist cada dia. Ens han informat cada dia.

Però encara hem de continuar treballant per aconseguir una sortida adequada d’una crisi sanitària que exigeix a tots deixar de banda la mirada particular per reunir esforços a favor de l’interès general i el bé comú. És el mètode que el Parlament de les Illes Balears empra per pactar les seves decisions. I així ha estat especialment els darrers mesos, quan la cambra legislativa ha funcionat de forma intensa fent les adaptacions tècniques i normatives necessàries per mantenir la seva activitat en tot moment en circumstàncies complicades que encara es mantenen. Dins aquest context, la pluralitat que representen els vuit grups parlamentaris -la xifra més alta des de l’inici de la nostra autonomia i fruit de la decisió sobirana de la ciutadania- ha estat un avantatge que ha permès aconseguir més aportacions i punts de vista per aprovar eines legislatives que han tingut efectes pràctics en la vida dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers. Perquè el Parlament en tot moment ha de ser una casa de les solucions. Ha de ser així perquè, si abans de la pandèmia la ciutadania volia propostes i no problemes, avui més que mai aquesta exigència ha de guiar el treball dels diputats i diputades de la cambra legislativa de les nostres illes.

La nostra societat ho necessita. És la nostra obligació com a representants polítics. Avui, no es tracta només d’esquivar les dificultats i perills de la covid 19, sinó també de reflexionar assossegadament sobre quins objectius hem d’assolir les pròximes dècades perquè una amenaça similar provoqui una sacsejada menys violenta del que estam vivint. O, més important, ser capaços de preveure riscos futurs que permetin a les pròximes generacions mirar cap a darrere amb orgull i agraïment. Els mateixos sentiments que sentim cap als premiats d’enguany.