Avui és Sant Calixt

Va ser a ser el setzè Papa de l´Església catòlica, entre els anys 217 i 222. A causa de les nombroses conversions que feia va despertar l´odi dels gentils, els quals el varen fer tancar a la presó, on li varen fer passar gana i l´apallissaven cada dia. Finalment, en veure que això no el feia canviar, el varen llançar per una finestra a un pou profund, on va morir ofegat. Va fundar l´oratori sobre el qual la tradició diu que s´aixeca avui la basílica de Santa Maria a Trastevere. Sembla que aquesta va ser feta construir per Juli I i que l´oratori de Calixt seria la veïna església de Sant Calixt, on hi ha el pou en què la llegenda diu que va ser llençat el seu cos.

Santa Teresa (15)

També coneguda com a Santa Teresa de Jesús o Santa Teresa d´Àvila. Fou una monja carmelita, reformadora de l´orde carmelita amb la fundació de les carmelites descalces i els carmelites descalços i autora d´obres de gran valor teològic, místic i literari. Fou elevada als altars el 12 de març del 1622 pel Papa Gregori XV i Pau VI la va proclamar Doctora de l´Església -ara l´Església ha proclamat "Doctor" sant Joan d´Àvila; els altres dos d´Espanya són sant Isidor i sant Joan de la Creu, d´un total de 35-. És advocada dels somnis i per això, sobretot les dones, li demanaven que els donàs somnis bons i que els revelàs allò que els interessava saber. L´oniromància és l´art de predicció de fets mitjançant la interpretació dels somnis.

El mes d´octubre

Ja vàrem dir que era un mes gris, trist i malsà, funest per a la salut en general: "Vells i tarats, en caure la fulla, colgats", i per a les malalties venèries en particular: "Mal vergonyós, per l´octubre, perillós". És el mes de les grans nigulades: els niguls baixos i aïllats que cobreixen els cims de les muntanyes se´ls denomina "capell", "barret", "caperó", "capot"; si són petits i adopten una forma arrodonida, "bassetes" o "clotets"; i si van en grups, "cabretes"; els petits i arrodonits que corren lleugers empesos pel vent se´ls coneix per "gambirots", "timbalets" o "fadrins"; si aquests ràpids són molt blancs o transparents, s´anomenen "margaridetes" i "angelets". La feina de llaurar és la que marca la tasca del camp. En temps reculats, l´home removia la terra amb un bastó; la utilització d´animals va significar un gran avenç ja que l´ús de l´arada va permetre ampliar el conreu. Les cançons de llaurar, amb tonades lentes i planyívoles, que semblen més una queixa que no una cançó, s´allargaven segons l´extensió del solc que s´estava obrint, d´aquí la coordinació que hi havia entre l´home i l´animal en base al cant.

Sant Lluc (18)

Company inseparable de sant Pau. Junts varen anar a Macedònia, Filipos, Jerusalem, Cesarea i Roma, on varen ser empresonats. És l´autor del tercer Evangeli -narra la infantesa de Jesús-, anomenat "l´Evangeli dels pobres" o "de l´oració", perquè Jesús apareix preferint sempre els petits, els malalts, els pobres i els pecadors penedits; i perquè presenta Jesús pregant en tots els grans moments de la seva vida, i del llibre dels Fets dels Apòstols, escrits al voltant de l´any 70. És el patró dels metges -ell ho era-, juntament amb sant Cosme i sant Damià, i també dels estudiants, els artistes pintors, els pintors de parets i els mestres relligadors.

Recomanacions

El taller de tècniques de glosat que comença dimarts (16) al Molí d´en Fraret a Manacor, amb la participació dels glosadors de Mallorca. També n´hi ha a Sóller amb el col·lectiu Albaïna, al teatre Mar i Terra de Palma i a l´Ajuntament de sa Pobla. Una bona excusa per aprendre aquest art.