París ens espera

Sempre ens quedarà, tanmateix, aquesta ciutat? Fa uns anys hagués estat impensable que els glosadors de Mallorca i Menorca fossin els convidats d´honor a la "Maison des Langues" de París, amb dues actuacions estelars. Idò sí: ahir dissabte i avui diumenge gaudim del millor espectacle d´oralitat, i ho feim davant especialistes d´arreu del món de la poesia oral improvisada. Mateu Xurí, Antònia Pipiu, Macià, Verderol, Moisès i Pele són els protagonistes d´un somni que vàrem tenir fa només uns anys. Tant de bo que no ens en despertem mai...

Entra el minvant

Al llarg d´aquest mes els hortolans sembren els porros, o la llavor, per mudar-los en esser mudadors; donau-los aigua i fems. Les pastanagues i xirivies s´han de sembrar de mitjan març fins a mitjan abril; volen cavat fondo, aigua i fems. Aquesta lluna és la millor per sanar porcells. I com que floreixen les pruneres i els cirerers, i les mates treuen borra, pot ser bo per a les abelles que es preparen per eixamenar. Aquest sol ser un mes malsà i poc de fiar. És el mes dels refredaments i constipats, el mes del grip. Comença a remoure´s tot, perquè la primavera ja s´acosta.

Curiositats

Per a defensar la cultura popular, Chesterton deia preferir "el geni dels homes abans que els homes de geni". L´aigua no té calories, i per tant el seu consum no ens farà perdre ni guanyar pes; es recomana beure´n un litre i mig cada dia. L´albergínia ens proporciona gran quantitat de calç, potassi i fibra; el 92% de la seva composició és aigua, i diuen que va bé contra el restrenyiment; si voleu que, en fregir-la, no tengui aquell comportament d´esponja, i no absorbeixi tant d´oli, abans de posar-les a la paella, passau-la per una clara d´ou. Les infusions de romaní van bé per al fetge; també ajuden a pujar la pressió sanguínia, tot i que popularment se sol pensar el contrari. Si voleu que les patates d´un aguiat quedin senceres, posau-les unes hores abans en un bol d´aigua salada; i si voleu que les patates no "treguin ulls", en contacte amb la calor, posau-hi unes quantes pomes mesclades. Els eriçons són molt útils per als hortolans, perquè s´alimenten sobretot de llimacs i caragols, erugues i ratolins; avui, malauradament, els veim esclafats enmig de les carreteres.

Jornada de cultura popular

i beques

Els propers 27 i 28 de març el Consell de Joventut de les Illes Balears organitza una "Jornada Jove de Cultura Popular" amb la finalitat d´acostar aquest món als joves i que es duguin a terme propostes i iniciatives al voltant de la nostra cultura popular i tradicional. El programa és engrescador i paga la pena. Si vos interessa rebre´n informació: "mailto:ainagalmes@cjib.cat" ainagalmes@cjib.cat, o bé al tel. 971-712002. Conferències, exposicions, debats, correfocs, gresca i sarau, etc. conformen un programa ben atractiu. I la Fundació Casa Museu Pare Ginard ha convocat una beca (3.000 E) per tal que s´estudiï qualsevol aspecte relacionat amb la cultura popular i tradicional, especialment si conté referències al pare Ginard. Si voleu més informació 971-886556. Hem de conèixer les persones i el patrimoni que ens ha pervingut per embastar el futur. Enhorabona!

La bona feina de l´IES La Ribera

Ja ho vàrem dir: hi ha molts de centres educatius que fan una feina callada, del dia a dia, amb seny i mesura, amb una gran dosi de professionalitat. L´IES La Ribera té la gran sort de tenir un gran equip de professorat, conduït amb mà de mestre per l´equip directiu, amb una classe d´alumnat que fa una matèria que es diu "Cultura Popular": el professorat els ha sabut inculcar el valor del nostre patrimoni i, a més a més, l´alumnat ha copsat la riquesa de les nostres gloses i el futur immens que s´obre davant tots ells: en Xavi -que bo, tio!-, n´Adrover, n´Aina, n´Alexandra... em deixaren bocabadat davant la rapidesa amb què eren capaços de fer gloses; sé cert que ens veurem a qualque combat. Enhorabona, de bon de veres i de tot cor!

Dos reculls recomanats

Els "Arguments" són el resum en gloses del que ha succeït en un poble al llarg de l´any. Vos recomanam el d´Artà, fet per na Joana Aina Ginard, Butlera: són 178 estrofes de cinc versos que repassen el temps, l´anyada, les desgràcies, les festes, la població, el jovent i altres: "Mal fet si hi ha majoria/ mal fet si no hi ha hagut pacte/ d´atacar-se això´s tracta;/ es poble valoraria/ que tota s´edileria/ actuàs amb molt més tracte." El segon argument, que ens ha sorprès d´una manera exquisida, és del bon poeta i glosador Jaume Fuster Alzina, de Capdepera: 110 estrofes de sis versos que fan el resum de tot el que s´ha esdevingut; repassa la política municipal, les festes, la cultura i esports, l´economia, el temps, demografia i temes varis. Paga la pena que el llegiu perquè dóna un to novedós a totes les gloses, molt ben construïdes tant en el fons com en la forma: "Ara estan en minoria/ es de s´equip de govern,/ i se´ls podria fer etern/ es pas del temps. Jo voldria/ que no se´n fes, dia a dia,/ des Consistori, un infern". Enhorabona!