TRIBUNA

OCB, amb més força que mai

La OCB recoge firmas para mantener el 31 de diciembre como Diada de Mallorca

La OCB recoge firmas para mantener el 31 de diciembre como Diada de Mallorca / Guillem Bosch

Antoni Llabrés Fuster

Antoni Llabrés Fuster

Els 60 anys d’història de l’Obra Cultural Balear són la història d’un compromís, que amb matisos diferents segons el moment històric, ha tengut com a eixos centrals la sensibilització sobre la identitat del país i la defensa de la llengua que ens pròpia. I és en aquest sentit de compromís amb Mallorca i amb l’entitat que hem decidit, tots els membres de la candidatura i jo mateix, fer una passa endavant, amb l’objectiu d’enfortir l’OCB i mantenir-la com a entitat de referència de la societat civil organitzada.

L’OCB, des de la seva creació, ha participat i ha estat clau en tots els processos de redreçament democràtic, de lluita per l’autogovern i de normalització lingüisticocultural i ha hagut de donar resposta a les polítiques, que des de tendències ideològiques i en èpoques diferents han aplicat els poders públics. Unes polítiques que mai han arribat als nivells indispensables per garantir la plena normalització de la llengua pròpia, tot i que alguns avanços, especialment ens els àmbits de l’educació i de la funció pública, han estat considerables.

Però la història ens ensenya que no podem baixar la guàrdia. Desde les passades eleccions autonòmiques del juny de 2023, la possibilitat de l’extrema dreta de condicionar la conformació de govern generà un escenari que ho trastocà absolutament tot. El retrocés en drets socials, també lingüístics, és l’essència de les polítiques ultres i el PP s’hi veu inexorablement arrossegat, si vol garantir-se la continuïtat a l’executiu; un PP còmplice i teb amb les demandes que els imposen els seus socis de Vox d’agressió contra la llengua i la cultura pròpies del país, sense precedents en 40 anys de règim autonòmic.

D’entre les accions que el Govern Prohens ja ha executat contra la llengua catalana, en destaca l’eliminació del requisit del català a la sanitat pública. Una decisió, contra la qual l’OCB ja ha promogut la presentació d’un recurs al Tribunal Constitucional. Però potser on l’atac serà més dur i de conseqüències més perilloses serà a l’àmbit educatiu amb el pla Vera de segregació lingüística, que incompleix la Llei de normalització lingüística, la Llei d’educació de les Illes Balears i el Decret de mínims i que ha rebut el rebuig frontal i unànime del sector educatiu. L’OCB fa costat, una vegada més, als docents, que ja han reaccionat amb la campanya La llengua no es toca.

El tàndem PP-Vox a les Balears no es limita a trencar consensos polítics històrics, a vulnerar els drets dels catalanoparlants; ens trobam davant una voluntat clara de destruir i d’arraconar tots els símbols de la mallorquinitat, com la Diada del 31 de desembre.

És per això, arran d’aquest context polític, que necessitam una OCB reforçada, amb més il·lusió i força que mai. És el moment de mobilitzar els nostres socis, de fer-ne de nous que se sumin al projecte, d’obrir noves delegacions i de convertir l’OCB en el punt de trobada de tots aquells que estimen la llengua i el país, des de totes les sensibilitats del mallorquinisme. Perquè a cada agressió els hem de respondre ben clar que el nostre amor a la llengua és infinitament més gran que el seu odi.