Diumenge de l´Àngel

Se celebra la festivitat de l´Àngel Custodi, el primer diumenge després de Pasqua. A molts de pobles es fa el pancaritat a un lloc emblemàtic; a Palma es fa al Castell de Bellver i començà el 1407. Durant molts d´anys no es va celebrar, fins que l´any 1982 la Federació d´Associacions de Veïns de Palma la va recuperar i s´ha convertit en una de les més emblemàtiques i populars de Palma. A la Catedral hi ha una capella dedicada a l´Àngel Custodi del Regne. L´any 1652, sant Sebastià substituí l´Àngel com a patró de la ciutat. Aquest Àngel està a la torre més alta de l´Almudaina, la Torre de l´Àngel; la figura fou encarregada pel rei Jaume II, i vigila i protegeix la ciutat.

Pancaritat

Avui s´acaben els pancaritats viscuts al llarg de tota la setmana als pobles, com una "tercera festa" de Pasqua. Procedeixen de la medieval "diada de la caritat" en què els Jurats de la Ciutat i Regne de Mallorca duien a terme a l´església del Temple un repartiment de pa als pobres -d´on prové el nom de ´pa amb caritat´-. Aquest pa se solia menjar col·lectivament a la vorera de la Riera i després a la Font Santa de la Teulera i, amb el temps, se substituí pels menjars de Pasqua.

Galeria de personatges: Joan Lluís Fuster

Se n´ha anat sense dir res, en silenci, com per no molestar. Apassionat per tot el que feia referència a la cultura popular i tradicional mallorquina, sobretot les paraules. Vàrem editar "De la paraula a la pintura", vint propostes didàctiques per repartir als centres docents per tal de treballar les dites mallorquines amb els seus dibuixos "mironians"; ell mateix anava als centres docents a explicar i mostrar els dibuixos. Vàrem presentar la seva exposició a Barcelona i teníem programat fer una gran exposició itinerant sobre el centenar de quadres que tenia enllestits; el precedent, el llibre sobre els seus dibuixos i les nostres dites, havia estat tot un èxit. Ens ha deixat una bona persona i un gran amic; segur que allà dalt segueix jugant amb les seves pintures i les seves dites! Descansa en pau, amic!

La nostra rectora en el record

Montserrat Casas, rectora de la UIB, era una científica, una apassionada del món de la investigació. També vàrem fer, junts, molts comentaris sobre la cultura popular, sobre les festes, els costums i les tradicions nostrades. Estava al dia de tots els esdeveniments de cultura popular i sé que seguia aquesta secció i m´ho comentava quan ens topàvem. Des d´aquí el nostre homenatge i sentiment cap a una gran dona que tenia els peus en terra, que va donar el valor adequat a les paraules i a la cultura nostrada. Gràcies Montserrat, amiga, rectora!

Recomanacions

Avui és la Fira de Sant Francesc, a Muro, el primer diumenge després de Pasqua. A finals del s. XVIII, als voltants del convent dels Mínims, els pagesos aprofitaven per comprar productes que no tenien a l´abast, d´aquí que el Convent s´hagi convertit en l´epicentre de les exposicions i dels productes d´artesania.

Divendres (12), a les 21 h., sopar i gran combat de picat entre Pomer, Xurí i Servereta al restaurant El Dorado d´Artà.

La jornada de conservació del barranc de Biniaraix, organitzada per l´ABA i l´Associació d´Amics del Barranc de Biniaraix, diumenge (14 abril) per recuperar l´entorn de dues arboceres.