Lluna plena "Per Sant Bernat (12), tapa´t el cap"; la veu popular diu que el dia d´avui sol ploure i que, a més, aquesta pluja sol ser molt dolenta per als sembrats ("Pluja de Sant Bernat, el blat corcat"). Al llarg del mes, a l´hort, podem fer planters d´hortalisses més tardanes i també de plantes de jardí: petúnies, alfabegueres, palometes, clavells de moro, perpètues, crestes de gall, velluts, etc. I podem plantar esqueixos de begònies, hibiscus, geranis, i multiplicar plantes xapant la rabassa en porcions. Pensau que el problema principal d´un esqueix –o sigui, un tros de vegetal al qual li falten les arrels- és la deshidratació, mentre intenta treure arrels noves; per evitar-ho, convé tallar-los les branques d´una grandària exagerada, se´ls lleven les fulles de sobra i es retallen les que deixam, per tal de disminuir la transpiració i l´evaporació. També és temps de canviar de cossiol les plantes, especialment els cactus. Per fertilitzar ramells i plantes posau una embosta de fems de colom mesclada amb aigua i llavors posau-ne dins els cossiols sense tocar la planta directament. El temps és molt variable, marceja.

Santa Madrona (15) Era invocada contra l´eixut. Quan feia temps que no plovia, s´organitzava una processó al seu honor. La invocaven, també, les dones, les quals li demanaven ajut en totes les situacions difícils. Diu la llegenda que els infidels de Salònica, per tal de desbaratar el culte que els cristians li retien, varen vendre el cos de la santa a uns mercaders francesos que en volien fer negoci; quan el vaixell va ser a l´altura del port de Barcelona es va veure sorprès per una terrible tempesta i el capità decidí atracar. Dugueren el cos de la santa a l´ermita de Sant Fruitós, a la muntanya de Montjuïc; quan va apaivagar la tempesta l´anaren a cercar però el mal temps feia que el vaixell no pogués partir, fins que varen comprendre que la santa volia quedar-se a aquella mateixa ciutat on havia nascut, i allà la varen deixar. Les relíquies foren venerades primer a l´ermita, i llavors, quan l´Orde dels monjos caputxins va traslladar el seu convent a les Rambles, també hi dugueren el cos de la santa. En el lloc primitiu, encara avui hi ha una capella dedicada a santa Madrona.

L´orquídia: l´encís i el misteri Guarda molts de secrets i enigmes. Tot i que és una planta tropical, rústega i resistent, necessita llum i humitat adequades. Existeixen milers d´espècies amb formes i colors diferents, però les més fàcils de cuidar són les que s´adapten a una temperatura sense gaire diferència entre el dia i la nit, una higrometria moderada i una lluminositat mitjana. El millor és col·locar l´orquídia en un lloc relativament humit, amb molta llum, però sense sol directe i que estigui ben ventilat. No les regueu gaire; amb una vegada cada deu dies és suficient, perquè un humitejament excessiu pot afavorir el creixement de fongs o fer que les arrels es podreixin. Regau-les amb un vaporitzador amb aigua no calcària, per exemple aigua de pluja, però no banyeu el cor de les fulles ja que es farien malbé. Convé trasplantar-les un pic cada dos anys, i afegiu al cossiol una barreja de poliestirè i escorça de pi, per a què les arrels es puguin airejar millor.

Recomanacions El cicle de conferències per reflexionar sobre "La cultura popular a Mallorca: entre la tradició i la innovació", organitzat per la Fundació Casa Museu Pare Ginard, a Sant Joan, que comença dijous (15) i que s´allargarà fins a finals del mes de juny, en el qual participen Salvador Giner, Toni Torrens, Bienve Moyà, Pau Tomàs, Tere Almar, Jordi Busquet, Benjamí Villoslada, Ramon Fontdevila, Joana Gomila i nosaltres. Enhorabona als organitzadors! Paga la pena sentir aquests ponents!