02 de julio de 2016
02.07.2016
Tribuna

Units, Podem Més?

02.07.2016 | 01:50
Units, Podem Més?
Passades les eleccions del 26J, toca fer una anàlisi en profunditat del resultat de les mateixes i dels efectes que tindrà pel futur de l'esquerra alternativa a Balears. A l'àmbit illenc, la coalició entre Podem, Més i Esquerra Unida, clarament no ha funcionat. Gairebé 40.000 vots s'han perdut en relació a fa sis mesos. Ara ve el moment en què, des de la serenor, s'han d'analitzar les causes que ens han dut a aquesta pèrdua de votants que no ha permès fer el somiat (i necessari per pura oxigenació democràtica) sorpasso electoral al Partit Popular a Balears. Crec que ha arribat el moment de fer, fugint del caïnisme típic de l'esquerra, però també de l'autocomplaença i del paternalisme envers l'electorat, una autocrítica profunda de les coses que ens han fallat i que han conduït a què no es mobilitzessin desenes de milers de ciutadans que fa menys de mig any confiaren, aquell cop sí, en els projectes polítics que representen separadament a l'esquerra alternativa, transformadora, i sobiranista d'aquesta terra.

La meva primera experiència política partidista activa, ara ja fa més de deu anys, fou al Bloc per Mallorca, i allà vaig aprendre dolorosament que la suma de sigles de partits polítics, si no es fa des de la base i de forma cohesionada, no implica la suma de vots, ni molt manco, sinó que, ans al contrari, pot provocar just l'efecte antitètic, generant una pèrdua massiva de votants desencantats. Sóc un ferm defensor dels projectes d'unitat popular; però la unitat popular ha de partir de les bases cap a les cúpules, i no a l'inrevés. Negociar una candidatura verticalment, pactant llistes en reunions de despatx, és un error propi de la "vella política". Quan hom ha rellegit els documents polítics vigents de Podemos, aprovats ara fa menys de dos anys a Vistalegre, veu com, en repetides ocasions, es diu que una candidatura d'unitat popular no pot ser, en cap cas, una suma de sigles o de partits, sinó que ha de néixer de la ciutadania, sense que hi hagi quotes partidistes en el seu si. A més, la marca definitòria de la "unitat popular", segons els documents fundacionals de Podemos, és que tots els membres de les llistes electorals de la candidatura d'unitat popular siguin elegits ad hoc mitjançant un procés de primàries obertes a tota la ciutadania sense tenir en compte la militància partidista originària dels candidats presentats. Pels motius que siguin, com es sap, el procés de constitució de "Units Podem Més" no es va fer seguint aquests principis polítics aprovats, i ara s'han d'analitzar, internament i des de l'autocrítica constructiva, les conseqüències d'aquesta decisió.

A ben segur, la davallada de votants el 26J no es deu a una única causa, sinó a múltiples; i és ben cert també que l'èxit té mil pares i el fracàs és orfe. En tot cas, sí que és cert i segur, que l'única solució possible, si es vol redreçar el rumb i rellançar el projecte polític mirant el futur, és tornar a començar amb les bases originàries del moviment. I el projecte polític original de Podem, partia, no ho oblidem, de tres principis: l'horitzontalitat; la participació permanent de les bases; i la transversalitat social tant de la militància com dels votants potencials. L'entrada en la vida institucional viscuda en el darrer any; així com la conversió de Podem en un partit polític clàssic, ha fet que es reprodueixin inconscientment els vicis propis de la "vella política" i això ha provocat, sens dubte, el desencís creixent entre una part important del membres de base de l'organització i, per extensió, del nostre electorat. Ara ens toca revertir aquesta situació, i no tinc cap dubte de què es pot fer. Però hem de tenir ben clar que només ho aconseguirem impulsant una altra manera de fer política sorgida de les preocupacions i anhels reals del carrer, que, sobre la base d'una democràcia participativa intensa, fugi dels tòpics ideològics fàcils i del dogmatisme intransigent. La tornada humil als orígens trepitjant el fang del carrer és, sens dubte, l'única manera que tenim de recobrar la necessària il·lusió que ens pot dur, a mig termini, a que l'esquerra alternativa sigui la primera força política de Balears.

* Doctor en Dret Públic

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

¡Síguenos en las redes!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine