Dionís a taula
Brut Rosé, Xumeu Vinya: Un escumós de qualitat fet a l’illa d’Eivissa
![Brut Rosé, Xumeu Vinya: Un escumós de qualitat fet a l’illa d’Eivissa](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/c8c07d1c-a311-47df-b3ca-27543fc6d7f4_21-9-aspect-ratio_default_0_x86y559.jpg)
Brut Rosé, Xumeu Vinya: Un escumós de qualitat fet a l’illa d’Eivissa / B. Font
La darrera visita que vaig fer al restaurant Sa Nansa d’Eivissa, em va fer descobrir un escumós especial fet a la pitiüsa major. Pere Tur, el seu cuiner (i també propietari), va recomanar-nos acompanyar el seu deliciós arròs amb gerret i colflori (que allà anomenen pinya de col) amb el Brut Rosé del celler Xumeu Vinya: un suggeriment 100% encertat.
Darrera d’aquest vi hi ha Antoni Marí Prats, conegut pel malnom familiar de Can Xumeu Vinya. La història de crear el seu celler va començar a gestar-se l’any 2006. En aquell temps feia feina a València i va decidir apuntar-se a l’Escola de Viticultura i Enologia Fèlix Jiménez de Requena com una afició perquè anys enrere son pare n’havia elaborat per a autoconsum i per a bescanviar amb els veïns. Com que Requena és una zona on s’elabora Cava, va apostar per formar-se en vi escumós, alhora que començava a fer voltes a la idea de recuperar una finca familiar abandonada per sembrar-hi ceps. Després de cursar un màster en Viticultura, l’any 2009 Marí va començar a preparar la terra. Els anys 2011 i 2012 hi va sembrar amb l’ajuda de familiars i amics un total de 3,14 hectàrees al municipi de Sant Josep de sa Talaia. Mentre les plantes es desenvolupaven, va construir el celler, i no va ser fins al 2016 que va treure al mercat el primer vi.
![Brut Rosé, Xumeu Vinya: Un escumós de qualitat fet a l’illa d’Eivissa](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/c8c07d1c-a311-47df-b3ca-27543fc6d7f4_alta-libre-aspect-ratio_default_0_x86y559.jpg)
Brut Rosé, Xumeu Vinya: Un escumós de qualitat fet a l’illa d’Eivissa / B. Font
Brut Rosé Xumeu Vinya està elaborat amb un cupatge de Monastrell (86%) i Sirà (14%). Ara mateix al mercat hi ha l’anyada 2018. Per elaborar-lo usa el mètode champenoise: El raïm fermenta i se’n fa un vi sec. Després d’haver passat l’hivern i, l’estabilitza, el clarifica i el filtra. A continuació en fa el tiratge (s’hi posa el sucre, els llevats i la betonita, és a dir, el clarificador natural) i fa una segona fermentació dins la botella, amb una criança mínima de 30 mesos en rima. Per acabar, se’n fa la remoguda (girar un quart de volta cada ampolla) i el desgorjament. El resultat és un vi rosat pàl·lid de qualitat, elegant i lluent, amb aromes de brioix i d’un pas de llarg recorregut en boca, amb una bombolla ben integrada i molt reposada, ideal per acompanyar un arròs sec, un llobarro al forn o un bullit de peix.
Aquest no és l’únic producte de Can Xumeu Vinya perquè d’ençà de fa dos anys elaboren tres ancestrals (un de blanc, un de rosat i un de negre), uns vins escumosos joves, amb una sola fermentació, que també estan agradant molt als entesos.
Suscríbete para seguir leyendo
- Guillem Ferrer, activista y participante en el acto de Miguel Bosé y Josep Pàmies: 'El conocimiento científico no es prioritario, sino complementario
- Denuncian a una pasajera por discutir por el calor con una azafata en un vuelo hacia Palma
- Se vende la última 'joya' inmobiliaria en Andratx: una mansión de 22,5 millones con un embarcadero privado para un yate de hasta 130 metros
- Detenido un hombre por quemar su casa con su mujer y su hijo dentro en Palma
- Los bares de Sineu deberán permitir el acceso libre a los baños el día del Much
- Graban en vídeo la impericia y la temeridad de unos turistas en barco alquilado para salir de Cala Estreta, en Artà
- El director del Conservatorio de Mallorca vuelve a su puesto tras ganar el recurso contra la suspensión de Educación
- La princesa saudí investigada en Palma llevaba tres meses en busca y captura