Rosa Bueno Castellanos va morir dia 21 de desembre, i malgrat que estigués malalta i el desenllaç fos esperat és difícil resignar-se a la seva desaparició perquè no totes les morts són iguals. A la vida hi ha persones que actuen i d´altres que es mantenen al marge o fan d´espectadors. Rosa ha estat una protagonista important de la història de Palma i de la història personal de molta gent, però sobretot de la de condició humil o desemparada.

Aquest dies hem sentit parlar d´ella com a activista política, com a dirigent veïnal, com a dona compromesa en la construcció de la ciutadania, amb un pensament i una actuació insubornables, i sobretot com a exemple de generositat sense límits. Rosa era tot això i més. Ella pertanyia a una espècie de dona que va retratar amb admiració Robert Graves al seu poema El país secret i que ha cantat na Maria del Mar Bonet.

El món extern era pàl·lid comparat amb el que duia a dins. Defensava el que creia amb passió tenaç, sempre veia més enllà que els altres i t´endevinava contínuament. A més del compromís col·lectiu, aquesta dona tenia qualitats úniques per estimar i apropar-se als altres, a la música, la literatura, la naturalesa, els animals... i per trametre el que era ver i essencial. "Fa obrir-se els lliris de botó a flor mentre guaita, i els peixos mengen de la seva mà", diu el poema.

L´acte del seu comiat de dia 22 va demostrar que el cor i la memòria de Palma estan ferits i que les persones fortes i bones com ella són imprescindibles i estimades, malgrat generar enuig o incompressió en moments ocasionals per la seva tossuderia. Al Lobby de Dones sentim que hem perdut una germana i una còmplice. Rosa hi era quan la necessitàvem, mai va escatimar el seu temps. La nostra associació ha tengut el seu suport quan hem volgut arribar a les dones de les barriades per explicar lleis noves, promoure campanyes o estendre el coneixement del feminisme.

Les dones sempre hem anat mancades de referents i ara, en aquesta època de decadència, de pensament dèbil i de decensís per la política, aquesta dona forta, amb talent, que mai no va oblidar qui era, mereix el nostre record, el nostre agraïment i el compromís de seguir actuant, d´exercir els drets de ciutadania que Rosa va ensenyar a tanta gent.

(*) En nom del Lobby de Dones de Mallorca