Avui se celebra l´Ascensió del Senyor Tot i que la festa és dijous (29), se celebra avui. És un dels tres dijous que abans era de gran solemnitat ("Tres dijous hi ha a l´any/ que llueixen més que el sol: Dijous Sant, dia del Corpus/ i el dia de l´Ascensió"), i avui, curiosament, cap dels tres és festiu. Era tan solemne que si qualcú treballava aquest dia es tenia per gran pecat: "Qui treballa per l´Ascensió, mai no farà res de bo". És una festa cristiana que se celebra quaranta dies després del diumenge de Pasqua; així, sempre cau en dijous. Es commemora l´Ascensió de Jesús al cel quaranta dies després de la seva resurrecció. La tradició jueva mantenia que el cel era com la morada de Déu, simbologia que fou adoptada pel cristianisme. L´Ascensió al cel és el símbol que Jesús és amarat de la divinitat de Déu.

Creences al seu voltant L´Ascensió era considerat el primer dia de l´estiu ja que es produïen diverses alteracions climatològiques que, juntament amb les variacions en el comportament dels animals, ha estat vist per l´església com a conseqüència del fet que el cristianisme situa exactament al punt del migdia d´aquest dia la pujada de Jesús al Cel. La tradició explica que abans de fer aquest darrer viatge, Jesucrist va beneir tots els animals perillosos. La saviesa popular diu també que el dia de l´Ascensió és el millor de l´any per sembrar i per plantar, i també per a elaborar els olis i els remeis casolans fets amb herbes. Tot aquest conjunt de situacions especials i de fets meravellosos que s´associen al dia de l´Ascensió ha generat un gran nombre de refranys i dites associades a aquesta data: "Si plou per l´Ascensió, es perd la ceba i el meló"; "Quan plou per l'Ascensió, plouen quaranta dies més; un dia sí, un dia no"; "Per l´Ascensió, ni ametlla ni ametlló".

Entra el creixent (5) Aquest mes madura el blat i per al dia de sant Joan ja ha d´estar segat. Ara és bon temps per fer empelts d´escutet als tarongers, figueres, oliveres, ametllers, llorers, garrofers (els empelts de garrofer es lliguen fluix, en canvi els d´olivera s´estrenyen mentre es pugui). Si plou, les saons de juny són bones per les oliveres, garrofers i figueres de moro; però les boires no ho són per a les oliveres que es comencen a congriar. Al llarg d´aquest mes s´han de batre les faves; convé buidar el sementer com més prest millor per tal de poder fer guaret dins el juny. Aquest guaret serà el més adient per sembrar el blat de l´any que ve. En aquesta lluna, les plantes que s´hi recullen, tendran més vitalitat, però les seves propietats medicinals seran menys perceptibles que en lluna vella. Es poden seguir eliminant els capirols de la vinya i les parres i aclarir el pàmpol per tal que el raïm vegi el sol. Arriba el temps de la fruita: cireres, peres de sant Joan, albercocs, nespres... és el moment de menjar la fruita madura, olorosa, de color intens, carregada de sucres.

Recomanacions .Avui és la Fira de Jocs populars i Tradicionals a Biniali, amb el concurs de tir en Fona puntuable per al campionat de Mallorca, modalitat pilota; Francesc Amengual va impartir, ahir, una conferència sobre "La importància dels jocs populars". Avui és la Fira de la Sabata de Lloseta; la Fira de la Taronja, a Fornalutx i Sóller.

.Avui és el Dia Mundial Antinuclear. Dimarts (3) és el Dia dels Donants d´Òrgan. Dimecres (4) és el Dia Internacional dels Nins Víctimes de l´Agressió. Dijous (5) és el Dia Mundial del Medi Ambient (PNUMA).