Gala Goya 2024

Laura Monserrat Calbó.

M’agrada el cine de ficció, i també el cine com a ficció de la vida; igual que amb un llibre, és una porta per explorar i viure múltiples vides. 

Me va encantar la gala dels Goya, una festa que cel·lebra aquest Art. Un art a través del què ens podem posar dins la pell d’altres, podem percebre injusticies, crueltats, drames, romanticisme, felicitat, delicadesa, empatia, odi, solidaritat, crueltat. Crec que capbussar-mos dins una història aliena ens pot fer més conscients i empàtics amb la nostra realitat personal i amb el nostre entorn. I també pens que és el flotador on aferrar-mos avui en dia, davant un món canviant, desigual i psicópata.

Tret amb l’elògi cap a Inés Hernand- dona extraordinaria del nostre temps- no comparteixo cap altre impresió amb Matías Vallés respecte la gala. No entenc com un acte aque cel.lebra un art tan feble, i a l’hora vital per la salut col·lectiva, pot causar tant de hate. Sé que no, però sembla que Matías comparteix discurs amb García-Gallardo. Els Javis, posen cara a un problema social de tota la vida: l’abús i la humiliació del dèbil. I em demano: És que altres presentadors del passat, ho van fer molt millor? 

Les pel·licules nominades, ens poden agradar més o manco, però no ataquen a ningú, més al contrari, volen evidenciar els problemes actuals (i eterns) que pot ser no són comercials ni còmodes. Deu ser que aquesta gala incomoda perque toca parts obscures que no «convé» tractar a la llum dels focus d’un escenari ple i retrasmés. Per això la exagerada controversia: la incomoditat. Però, no és aquesta la raó i la importancia de l’art? Pot ser «Matías- Gallardo», considera que és un entreteniment de nins de papá sufragart amb subvencions. Per a mi, i per bastant altra gent, és una satisfacció què amb els imposts es promocioni la concordia, la solidaritat i la convivència empàtica amb tots els que ens poguem identificar amb les emocions que emanen de les histories contades a les pel·lícules. És la finestra que li queda al pròjim abans de ser substituida per la IA.

Molts anys de cine fet per persones «defectuosoes» i molts anys de Premis Goya!