Tribuna

Una nova brisa circula pels vells murs de la Misericòrdia

Rafel À. Bosch

Rafel À. Bosch

Des de fa un centenar de dies, n’Antònia Roca, vicepresidenta primera i consellera de Cultura i Patrimoni, i el seu equip, han fet arribar un nou estil i unes noves maneres a l’hora de gestionar les competències que li són pròpies en el Consell de Mallorca. Podríem dir, recordant un vell lema electoral, que un nou aire circula per dins els vells murs de la nostra estimada Misericòrdia.

Després d’un començament n poc agitat, en el qual va anunciar la posada en marxa d’un concurs públic per cobrir la plaça del gerent d’una de les institucions culturals amb més solera a la nostra illa com és el Teatre Principal de Palma i que, per cert, permetrà seleccionar al millor professional, d’entre els possibles, per gestionar i impulsar les actuacions del Patronat de la Fundació del Teatre; podem donar fe que ja es fa feina en la redacció de les bases de l’esmentat concurs després de dur a terme més de 30 reunions amb empreses, associacions i personalitats del món de les arts escèniques. On era el problema?

Dins l’àmbit de les arts plàstiques val a dir que l’obertura, per primera vegada, de l’aljub de la Misericòrdia com a nou espai expositiu destinat al gaudi dels ciutadans desitjosos de comptar amb noves propostes i de les sales expositives annexes, han tengut una gran acollida entre el públic. A més, el Consell de Mallorca ha tornat a participar -després d’un llarg període, però aquesta vegada amb propostes pròpies- en la Nit de l’Art de Palma amb una gran afluència de visitants. Obrir al públic tots els espais culturals de la institució i dotar-los de propostes és un dels objectius que ja comencen a fruitar amb només tres mesos d’intens treball. Tot això, mentre ja es tenen preparats nous projectes per als propers mesos.

Quant a Patrimoni, val a dir que ja s’han iniciat tots els tràmits que permetran dur a terme la construcció del Centre d’Arqueologia de Mallorca, que està previst que estigui obert durant aquesta legislatura a un indret que no pot ser més adequat com és sa Tanca de Can Domènech d’Alcúdia, terrenys que foren adquirits pel Consell de Mallorca per ampliar i protegir l’emblemàtica meravella arqueològica de Pollentia. Donarà cabuda a les més de 40.000 peces que s’han trobat als jaciments de la nostra illa i que ara estan emmagatzemades i, per tant, no poden ser admirades pels nostres conciutadans i visitants. Una passa més, també, cap a una oferta turístico-cultural més atractiva. Al mateix temps disposarà d’espais polivalents equipats per facilitar la feina als investigadors i estudiosos de la matèria.

Finalment, però no menys important, és la feina del departament que treballa per tal de preservar tot allò que fa referència a la nostra artesania, és a dir, de tot allò que fa referència a aquells objectes fets amb aparells senzills i de forma tradicional i que, evidentment, està relacionat amb les nostres arrels, amb la cultura popular, amb tot allò que els nostres avantpassats sabien fer amb llurs pròpies mans o amb l’ajuda d’instruments no molt complicats fruit del seu enginy. Per tot això ja s’està tramitant la marca «Artesania de Mallorca». No cal explicar la importància de l’existència d’aquest segell per tots els nostres artesans. Tot això mentre es treballa en la inclusió de diferents productes de Mallorca al nou mecanisme de protecció que ha posat en marxa la Unió Europea.

Amb una paraula i com deia al principi, uns nous aires es respiren dins els àmbits i espais culturals gestionats pel departament dirigit per n’Antònia i el seu equip.