Els darrers sis anys, hem posat en marxa des de l’Ajuntament un canvi de model que té com a objectiu aconseguir una ciutat verda, sostenible, justa, igualitària, innovadora, que es preocupa pel seu dia a dia i que impulsa un model productiu diversificat. Aquesta transformació ja no és una qüestió de futur, és present.

Transformar implica canviar, avançar; millorar la ciutat vol dir invertir-hi i fer-hi obres. Avui hi ha en marxa a Palma 18 grans projectes, tots importants, que ens permeten renovar voreres, plantar més arbres, guanyar més espai per als vianants, resoldre problemàtiques històriques o tenir nous equipaments públics. Són les línies d’actuació que ens hem marcat, que tenen en compte, en tot moment, la importància de posar èmfasi en el dia a dia de la ciutat. L’hem de cuidar, i acaronar.

Per això, actuam als barris, a tots i a cadascun, amb grans projectes, i d’altres de més petits, però igual d’importants. Volem que la ciutadania se senti orgullosa de la seva ciutat. Així, a Palma, avui estam executant les obres de Nuredduna, Son Dameto Verd, la separació de xarxes al polígon de Son Castelló, la reurbanització i la renovació dels carrers de Costa i Llobera, de Borguny-de Villalonga-de Barrera, del General Ricardo Ortega, i del barri del Rafal; la renovació de la plaça de Gabriel Moragues; el nou casal de barri de Son Ametler; els locals d’assaig; la nova seu de l’IMI; el centre de Serveis Socials de Son Xigala; la Biblioteca de Pere Garau; l’itinerari per a vianants dels carrers del Temple, de Ramon Llull i d’Antoni Planas i Franch; la rehabilitació del castell de Bellver; el nou centre de Can Ribes; el col·lector interceptor i el tanc de tempestes.

En relació amb les dues darreres, cal subratllar-ne un fet: gràcies a aquestes actuacions, s’evitarà el 90% dels abocaments a la mar en dies de pluja. És a dir, podem afirmar que Can Pere Antoni i Ciutat Jardí ja no viuran el pròxim estiu els episodis de tancament que s’han patit els darrers anys. És només un exemple de la importància de fixar-se un objectiu per a canviar la realitat d’una ciutat.

Totes aquestes actuacions suposen una inversió de més de 40 milions d’euros, una xifra important, la més elevada dels darrers anys. Ho tenim clar: millorar la ciutat vol dir cercar finançament, invertir-hi, dedicar-hi temps, esforços i recursos. És allò que ens demana la ciutadania: que cuidem Palma. No som a Cort per a no fer res, com d’altres feren, hi som perquè la ciutat avanci i converteixi el futur en present.

A més, actualment a Palma hi ha en marxa vuit promocions d’habitatge públic i tres més de previstes, que permetran que la ciutat en sumi 250 de nous. Com a ajuntament, hem cedit els solars a l’Ibavi perquè creim que és importantíssim afrontar la problemàtica de l’habitatge.

No són els únics projectes que executarem; en vindran més, que començaran aviat o que posarem en marxa l’any que ve, als quals se sumaran els fons europeus que arribaran el 2022. Tenim nous reptes importantíssims com, per exemple, afrontar la renovació de la plaça d’Espanya. Després de 20 anys amb un trespol que patina i que no agrada a ningú, ha arribat el moment de fer una passa endavant i renovar un dels punts neuràlgics de Palma, per on passen cada dia milers de persones.

Som conscients que sempre queden coses per a millorar, perquè Palma és una ciutat molt gran, amb una població que creix any rere any. Seguirem escoltant la ciutadania i invertint en iniciatives que ens permetin continuar caminant cap al nou model de ciutat que estam convertint en realitat. Palma no pot quedar enrere, ha d’avançar.