Una plataforma de quinze grups ecologistes de Mallorca ha convocat una concentració el pròxim diumenge per expressar el rebuig a l’ampliació de l’Aeroport de Son Sant Joan planejada per AENA. És oportú recordar que el juliol de l’any 2020 el Parlament de les Illes Balears expressà la seva oposició al projecte mitjançant una Proposició no de Llei. L’acord parlamentari reclamà també per enèsima vegada, inútilment, la quimèrica cogestió aeroportuària, a la qual sí hi han accedit Barcelona i Madrid perquè la cosa va de gegants. Entre ells s’entenen.

La metròpoli no negocia amb la colònia, li imposa les seves decisions. Les inversions que executa no es fan només pensant en els interessos i les necessitats de la gent de la colònia. Per damunt d’aquestes finalitats, destaca la d’aconseguir el màxim profit en el seu compte de resultats. Milionaris guanys que, òbviament, la metròpoli no està obligada a invertir en la colònia; tots els fons s’utilitzen d’acord amb els criteris que el que mana decideix discrecionalment. No és poca cosa, l’any 2018 l’Aeroport de Palma va tenir 158 milions d’euros de benefici.

Em sap greu pels danys al medi ambient i per l’impuls cap a un creixement insostenible que produirà l’ampliació de l’aeroport, per moltes manifestacions que es facin. Em sap greu pel menyspreu que es fa a la nostra autonomia, a la qual es deixa fora del selecte fòrum on es prenen les decisions que afecten la nostra salut, la nostra vida i la nostra economia. I em sap greu perquè tots aquells que durant molts d’anys hem defensat els treballadors i empleats d’AENA i dels Aeroports de Balears sabem com les gasta la metròpoli. Sorda a la paraula negociació, sols posa l’orella en sentir la paraula jutjat o la paraula vaga.