Síguenos en redes sociales:

Tempus est iocundum

Joan Riera

Sonia Vivas, la reencarnació de Cesare Lombroso

El metge i criminòleg italià Cesare Lombroso (1835-1909) elaborà una teoria segons la qual les causes de la criminalitat estan relacionades amb les característiques físiques i biològiques de l’individu. Explicat amb altres paraules: homes i dones amb poca capacitat cranial, front baix, mandíbules grans, pòmuls alts, orelles grans, insensibilitat al dolor, pèl espès i arrissat i anomalies en ulls, llavis, orelles... són criminals en potència, segons el científic. Delinqüents per la cara, podríem dir.

També assegurava que els homes malfactors tenien tendència a mostrar trets femenins i les dones trets masculins. Establí una classificació i a cada segment li atribuí unes determinades característiques físiques: criminal nat, delinqüent boig moral, delinqüent epilèptic, delinqüent boig, delinqüent passional i delinqüent ocasional.

Cesare Lombroso proposava solucions radicals per evitar riscos a la societat: “En realitat, per als criminals nats adults no hi ha molts remeis: és necessari o bé segrestar-los per sempre, en els casos dels incorregibles, o suprimir-los, quan la seva incorregibilitat els torna massa perillosos”.

Sonia Vivas, regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma acaba de fer una aportació addicional a les teories de Lombroso: “Els homes amb penis petits solen ser més bel·ligerants. Es deu al fet que el mandat patriarcal valora molt la grandària dels genitals masculins i associa aquesta mesura a la idea de potència i fortalesa. El que no compleix, supleix amb violència la seva manca”. Això i més ho escriví a diversos tuits aquesta setmana. “El mandat patriarcal sobre la masculinitat com a potència se circumscriu a la grandària del fal·lus. Es veu de manera clara en les pel·lícules pornogràfiques. Penis enormes, millors com més grans. D’aquesta construcció social, emergeixen moltes frustracions masculines”, rematà.

Si Vivas continua desenvolupant les estrambòtiques idees de l’italià, demanarà que es prenguin les mides de tots els penis masculins i presó preventiva per a tots aquells que no arribin al mínim exigit.

Quan algú comença dient que els homes amb penis petits són violadors en potència, pot continuar afirmant que els catalans són avars, els madrilenys uns macarres insuportables i els mallorquins uns fats. Així, en general. Sense individualitzar ni matisar. Després pot elaborar una teoria segons la qual els immigrants vénen a robar-nos la feina i les nostres dones o homes. O pot assegurar que els jueus governen el món des de l’ombra. O que la Covid no existeix.

Els líders més tenebrosos de la història són aquells que han generalitzat, que han atribuït al col·lectiu i no a l’individu, virtuts o defectes. Si ets jueu, ets una sangonera. Si ets gitano, un lladre. Si tens el penis petit, un violador.

És vergonyós que el batle de Palma, José Hila, i el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, callin davant el disbarat i rebaixin la polèmica a una qüestió personal. Parlarien alt i clar, i farien bé, si el portaveu de Vox, Fulgencio Coll, escrivís un tuit personal dient que les dones amb minifalda provoquen als homes. Jarabo posà Vivas a les llistes. Hila la designà per a un càrrec. Més seny han mostrat el Lobby de Dones, rebutjant la teoria de la regidora, o Esperança Bosch, afirmant que aquestes opinions eren un “acudit barat”.

La defensa dels col·lectius més febles dones maltractades i/o discriminades, homosexuals menyspreats, pobres...– es mereixen advocats amb més seny que el mostrat per la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma.

Pulsa para ver más contenido para ti