El Govern de les Illes Balears (que es diu progressista) manté pràcticament en letargia les meses de negociació sectorials i els comitès d'empresa de tot el seu sector públic i centra la negociació i la presa d'acords en un òrgan institucional excloent: la Mesa de Diàleg Social, en què només participen les patronals CAEB i PIMEB i les dues centrals sindicals CCOO i UGT.

L'STEI Intersindical considera que, després de la crisi de la Covid-19, totes les organitzacions de la societat civil de les Illes Balears tenen el dret i l'obligació de participar en el debat sobre com encarar la crisi econòmica i social. En aquest sentit, lamentam que el Govern no ens hagi fet arribar el Pla autonòmic de reactivació i transformació econòmica i social de les Illes Balears.

Els agents de la Mesa de Diàleg Social no representen el conjunt de les organitzacions socials, sindicals, ecologistes, culturals... que tenen implantació a les Illes Balears i que treballen de valent per combatre els efectes sanitaris, laborals, socials i econòmics en el conjunt del món del treball i, en especial, en sectors que tenen molt a aportar com el sanitari, l'ensenyament, els serveis públics...

Una Mesa de Diàleg Social en què només participen quatre agents no pot tenir aquest nom.

El que aconsegueix aquest òrgan institucional és enaltir el bisindicalisme del sistema i salvaguardar els interessos patronals, contra els interessos de la classe treballadora.

Tanmateix, la realitat és la mateixa i no s'ha avançat significativament per reduir les desigualtats socials i territorials de les Illes Balears. Continuam amb el turisme de masses com a únic motor econòmic. Fins i tot hem retrocedit, malgrat aquest "diàleg social" i els reiterats acords d'ocupació i formació. L' Informe de l'Estat de la pobresa 2019, d'EAPN Illes Balears assenyala que quasi 370.000 persones cobren menys de 1.000 euros al mes al nostre territori, que a les Balears hi ha 200.000 persones en risc de pobresa i exclusió social i que més del 60 % de la població té dificultats per arribar a final de mes.

La presidenta de les Illes Balears s'esforça a remarcar que d'aquesta crisi en sortirem"junts", i el conseller Negueruela diu que es reuneixen amb tots els agents socials. Aquestes declaracions públiques d'ambdós polítics es refereixen als membres de la Mesa de Diàleg Social. Per tant, en aquesta unitat hi falten moltes entitats i, segons el conseller Negueruela, els agents socials són només CAEB, PIMEB, UGT i CCOO.

Mentrestant, els òrgans de negociació de l'Administració han esdevingut fòrums d'informació sobre decisions preses de manera unilateral pel Govern o, fins i tot, ni això.

Els sindicats majoritaris en els àmbits públics essencials no som consultats a l'hora de prendre decisions, i tot fa pensar que hi ha una estratègia política de l'Administració per diluir la participació legítima de les organitzacions sindicals i centrar les decisions en la suposada Mesa de Diàleg Social.

*Secretari general de l'STEI Intersindical