Ell es va retirar relativament jove d´un organisme oficial i té tres filles ben agradoses. La primera, na Catalina, és molt seriosa i treballadora, té una gestoria i quasi sempre hi és; la segona nom Lucía i és d´allò més eixerit i rioler, tot el barri la coneix, té una veu molt bonica i sempre que entra al cafè els parroquians li demanen que canti alguna cosa i ho fa de molt bon grat.

Els estius fa d´animadora a un hotel, i la resta de l´any cobra de l´atur; la tercera és na Balèria. la més garrida de totes, amb un cos escultural, però malauradament és beneita; té un macarró que la fa ballar a una barra americana exhibint els seus innegables encants; adesiara un client demana per gaudir-los de més a prop; es posa d´acord amb l´al·lot, li paga una part a ell i -de vegades- deixa un petit cadeau per a ella damunt del comodí.

Els matins, quan torna a ca seva es troba sovint amb na Catalina que va prest a la feina i encara se´n riu i li retreu que s´escarrassi tant.

Això sí: les tres ingressen tots els seus guanys al compte corrent del pare, on ell cobra la jubilació anticipada, i els administra don Estanislao -no vol que li diguin d´altra manera, i és que l´home està molt orgullós dels seus avantpassats, hidalgos y castellanos viejos, diu ell, que tenien moltes terres però les anaren perdent.

Na Catalina circula amb un cotxe atrotinat i duu la roba un parell de temporades perquè son pare li plany els doblers, mentre que na Lucía se li seu damunt dels genolls, li fa quatre moixonies i li enfloca: "Papaíto guapo, he visto unos zapatitos divinos de la muerte, ¿me los puedo comprar?" i llavors, "es que van con un bolsito a juego irrrre-sis-ti-ble", i ell, tot baves, li obre la cartera bitllo-bitllo. I això quan no li demana per baratar de cotxe cada parell d´anys, perquè ha sortit un model nou tannnn elegante, i els seus amics ja li fan broma amb la baluerna que passeja.

Ara, que quan na Balèria li demana res a son pare, ell la passa amb cançons i li diu que li pagui el seu novio, un eufemisme que ella empra per no reconèixer el que és més que evident, i entre el que li pren el pinxo i el que es queda son pare, és la que més restreta va de pistrincs. La qüestió és que na Catalina va anunciar fa poc que se´n volia anar a viure tota sola, i el seu pare la galtejà i li pegà tal escridassada que tota la finca els va sentir; fins i tot les germanes se li posaren en contra, i és que na Balèria ja es veu fent hores extres per poder mantenir son pare i na Lucía.

Trobau que na Catalina té raó?