Darrerament, les grans marques que elaboren i comercialitzen begudes alcohòliques, com ara ginebra i vodka, estan apostant per productes sense alcohol. Aquesta tendència es va intentar a implantar en el sector vinícola, sense que la iniciativa hagi tengut gaire èxit, tot i que sí que funciona una mica en el sector cerveser.

Tenint en compte la passió que hi ha per Sant Antoni i altres festivitats a Mallorca, en les quals el licor d’herbes hi té una presència destacada, pens que la primera versió sense alcohol del licor d’herbes, presentada dimarts passat, pot ser tot un èxit. Ara bé, cal aclarir que Túnel 0,0 no fa part de la indicació geogràfica Herbes de Mallorca, ja que no té alcohol i, per tant, no segueix el reglament per elaborar aquest licor tradicional.

Així ho explica el mestre artesà Josep Maria Natta i March, que ha estat treballant de valent per crear aquesta beguda inèdita. Per ser exacte, hi ha estat fent feina el temps que dura un embaràs humà, 9 mesos. Sembla poc si es compara amb la història de Destil·leries Antonio Nadal, que fa ser fundada l’any 1898. Ara bé, les setmanes, dies i hores que hi ha invertit Natta per concebre la criatura paguen la pena perquè és un producte nou, diferent i únic en el mercat que, alhora, serveix perquè els menors i la gent que no beu alcohol també pugui celebrar el 125è aniversari d’aquesta empresa, propietat de la família Morey, sense que hi hagi perill d’engatar-se.

Aquesta espècie de versió de licor d’herbes ha suposat tot un repte a l’elaborador artesà Natta. Tot i això, la recepta s’hi inspira perquè inclou les plantes aromàtiques bàsiques per fer el licor (fulla de llimonera, fulla de taronger, herba lluïsa, fonoll, romaní, camamil·la i tarongí), a més d’anís. Natta detalla que «les herbes són un licor anisat i l’anís amb l’aigua queda tèrbol, i les plantes aromàtiques com ara el romaní, el tarongí, etc. tenen olis essencials, els quals no són solubles amb l’aigua. De manera que combinar-los a Túnel 0,0 sense usar estabilitzants ni tensioactius ha estat complex», però Natta se n’ha sortit. A més d’aquests ingredients, la fórmula de Túnel 0,0 té una mica de colorant, que remet al verd característic de les herbes Túnel, com també sucre afegit (per això pot recordar les herbes tradicionals dolces i semidolces). També hi ha hagut d’afegir conservants, ja que si la beguda no té alcohol o gas carbònic, dies després d’elaborar-la fermenta i podria provocar mal de panxa.

Josep Maria Natta remarca que l’aniversari de l’empresa significa molt per a ell: «Fa 33 anys que hi faig feina i hi he viscut des d’etapes en què ho fèiem tot artesanalment i rudimentari, (dins un bidó i remenant amb un bastó d’ullastre) fins a l’actual, en la qual estam dotats d’alta tecnologia, concretament al mateix nivell que les grans firmes internacionals». Tant és així, que el mestre Natta i Destil·leries Antonio Nadal ja treballen en una nova beguda, concretament energètica d’herbes. Esper que el resultat sigui tan satisfactori com el producte protagonista d’avui.