La organización del MoboFest emitió ayer un duro comunicado donde denuncia la falta de apoyo económico por parte del consistorio de Sant Joan. «El Ayuntamiento, sin comunicarlo a la asociación, pidió una subvención al Consell en concepto de ‘Mobofest 2019’, por valor de 7.361 euros. Pese a la claridad del concepto, el Mobofest no vio un retorno de la mayor parte de esta subvención, ni de forma directa ni indirecta. Este hecho fue un golpe muy duro que debilitó la relación entre Mobofest y el Ayuntamiento».

Por otra parte, señalaron que la organización no supo hasta 12 horas antes que el festival del año pasado no se celebraría. Asimismo, calificaron de «insuficiente» el apoyo logístico del consistorio. En la edición suspendida horas antes de su celebración, «se negaron a enviar a la brigada municipal a montar el escenario». El Mobofest dice que da por cerrada la etapa del festival en Sant Joan. Próximamente harán público en qué municipio se celebrará.

Lee aquí el comunicado completo:

Comunicat oficial de Moviment Musical Mobofest 

Arran de les afirmacions fetes per part de l’Ajuntament de Sant Joan en el comunicat que va publicar dia 3 de febrer, en relació als fets i motius que han fet que el Mobofest hagi decidit deixar de celebrar-se al poble de Sant Joan, l’associació Moviment Musical Mobofest considera oportú expressar-se i clarificar una sèrie llarga de punts que no es consideren verídics. Primer de tot, Moviment Musical Mobofest vol deixar molt clar que aquest document no s’hauria fet mai públic si l’Ajuntament no hagués fet un comunicat amb un contingut ple d’afirmacions incertes.La voluntat de l’associació ha estat sempre la cordialitat. 

El consistori afirma que l’any passat “es van veure obligats a suspendre el festival”, cosa que no és certa. Una mica més de 24 hores abans de la celebració del festival, redefinit com un cicle de concerts amb aforament limitat a fi d’adaptar-nos a la situació vigent, el batle es va dirigir a l’associació animant-la a reflexionar si dur a terme el festival o no, recalcant que la decisió estava en les nostres mans. Immediatament després, des de Mobofest es va consultar a una tècnica del Consell de Mallorca si es podia realitzar el festival plantejat, adjuntant el pla de seguretat elaborat de considerable extensió i precisió. Per part d’aquest òrgan governamental es va donar llum verda. Ràpidament es va contactar amb el batle per comunicar-li la decisió de seguir endavant i, ell mateix, en resposta, va comunicar a l’associació que el ban municipal havia estat lliurat i no hi havia volta enrere. És a dir, Mobofest no va saber fins 12 hores abans que el festival no es portaria a terme. 

El segon terme important a remarcar és l’econòmic. Cal recalcar que Moviment Musical Mobofest és una associació sense afany de lucre i com a tal tots els beneficis del festival van destinats a dinamitzar la música i cultura illenques; la nostra labor no es tradueix en cap guany personal. Des de Mobofest mai s’ha exigit cap quantia de doblers per dur a terme el festival. Ara bé, sempre s’ha demanat que el festival tengués un suport a l’alçada de l’interès cultural que suscita i la rellevància d’aquest esdeveniment pel poble. Encara que en els dos primers anys hi va haver suport econòmic per part del consistori, a la tercera edició es va esvair. Des de l’associació no es va donar importància a aquest fet, per solidaritat amb l’Ajuntament i per mantenir-hi una bona relació. L’Ajuntament, per la seva part, sense comunicar-ho a l’associació, va demanar unasubvenció al Consellde Mallorca en concepte de “Mobofest2019”, per valor de 7.361,64€. Malgrat la claredat del concepte, el Mobofest no va veure retornada la major part d’aquesta subvenció, ni de forma directa ni indirecta. Aquest fet va ser un cop molt dur que va debilitar la relació entre el Moviment Musical Mobofest i l’Ajuntament. 

A més a més, cal fer referència a que en termes de suport logístic l’Ajuntament ha estat, com a mínim, insuficient. Segons el comunicat, fan referència a que sempre s’ha mostrat satisfacció i suport pel festival. S’ha de fer saber que, per exemple, a l’edició suspesa hores abans de la seva prevista celebració aquest any passat, l’Ajuntament es va negar a enviar a la brigada municipal a muntar l’escenari iho va haver de dur a terme el Mobofest. De la mateixa manera, tampoc no varen realitzar tasques de neteja prèvia al festival de la zona de Consolació. Això, juntament amb altres requeriments logístics, havia estat acordat prèviament amb l’equip de govern, però es va acabar denegant. Finalment, al comunicat que va emetre l’Ajuntament s’hi utilitza la nova instal·lació elèctrica com un exemple del suport logístic pel festival. A parer nostre, aquesta millora, totalment necessària, és en benefici de tot el poble de Sant Joan, i no només del  Mobofest. 

Un dels últims punts que es volen tractar és sobre Consolació i el seu suposat aforament, com ha declarat l’Ajuntament. Segons expliquen, l’aforament era un problema. Des de l’associació sempre s’ha tengut un gran respecte pel puig de Consolació i per tot allò que significa per al poble de Sant Joan, per la qual cosa l’aforament màxim estava degudament estudiat i limitat. Per altra banda, el que no s’explica al comunicat és que un mes abans de la prevista edició del 2020, part del consistori va dificultar la realització del festival a Consolació tal i com estava plantejat, al·legant que l’espai era un lloc de culte. Segons la nostra associació, Consolació també hauria de ser un lloc cultural, i no només de culte. Tot i els molts entrebancs, es va aconseguir arribar a una solució puntual per aquest any passat, deixant a l’aire que s’hauria de reformular la idea que tenim del festival de cara al 2021. A més, cal recordar que les entrades per les santjoaneres i santjoaners valien 1€, una quantitat de diners que, a proposta explícita de l’associació Moviment Musical Mobofest i com a mostra de la nostra estima pel recinte,  s’havien d’invertir en la conservació de Consolació. Encara ara, aquests doblers estan a la disposició de l’Ajuntament. 

Finalment, amb aquestes paraules es dona per totalment tancada una etapa i s’anuncia que no se’n preveuen fer més declaracions.