Suscríbete Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Història

Des de fa quaranta anys

Un balanç crític dels quaranta anys d’autonomia de les Illes Balears

Bartomeu Colom i Pastor

Bartomeu Colom i Pastor és advocat i professor titular de dret administratiu a la UIB. Ja en la seva tesi de doctorat, titulada L’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, presentada el 1977, tractà sobre el tema del seu darrer llibre que ara publica Documenta.

En aquesta obra, l’autor fa un balanç crític dels quaranta anys d’autonomia de les Illes Balears. L’anàlisi de l’autonomia balear se sol fer des d’un punt de vista jurídic, sense tenir en compte que es tracta d’una qüestió eminentment política, ni la dinàmica interna de la societat illenca, poc cohesionada, amb escassa consciència nacional, amb baixa autoestima, i que no acaba de creure’s l’autonomia.

La majoria del cos social, que és molt individualista i té en poca estima la cosa pública i els elements comuns (territori, llengua, cultura, ensenya­­ment, mitjans de comunicació, identitat, finançament autonòmic...), ha contemplat amb indiferència o perplexitat, i en tot cas amb poc entu­siasme o passivitat, l’autonomia, no tan sols des del vessant cultural, sinó també des del vessant econòmic. Aquests factors han debilitat les Illes Balears davant l’Estat, que no s’han sabut fer valer dins l’Estat de les autonomies.

Compartir el artículo

stats