Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dia del llibre

Mites i rondalles

Un llibre molt indicat als amants de les historietes mítiques i els estudiosos

Antònia Soler i Nicolau. DdM

La publicació d’aquest assaig de la professora i filòloga Antònia Soler i Nicolau és, sense dubtes, una bona ocasió per tornar a llegir les rondalles que va recopilar mossèn Alcover i repassar, de pas, els principals mites grecs, cosa que molts varen fer en el seu moment amb Robert Graves o amb la consulta de diferents diccionaris. L’autora dedica, doncs, els primers apartats a les definicions de rondalla i mite, els seus punts de contacte i a establir-ne comparances i quines són les seves referències literàries. Un complement exquisit a les tesis de Bernat Cifre sobre Costa i el món clàssic.

La fórmula escollida per l’autora és molt simple: un inventari de trenta mites grecs ordenats de manera alfabètica tot indicant els passatges rondallístics en els quals podem trobar paral·lelismes en forma d’aspectes, situacions i personatges i un quadre en forma d’apèndix amb un llistat de rondalles amb els seus tòpics literaris Això vol dir que podem veure, per exemple, el tractament que féu n’Alcover dels llocs infernals o del rei Mides o cercar Na Blancaflor a un índex i veure quina relació té amb Dafne o Medea. No hi ha dubte que és una riquesa oral que exportat des de Grècia ha viatjat per molts ports fins a arribar als nostres dies.

Trob que és un llibre molt indicat als amants de les historietes mítiques i els estudiosos, però també serveix per a les classes de Cultura Clàssica.

Cal destacar el capítol dedicat a Odisseu. Sirenes, gegants, enginy, metamorfosis i vaticinis van de la mà en el camí cap a casa.

Llibres intemporals

Llibres intemporals

Compartir el artículo

stats