Fa quasi vuit anys, vaig contactar amb tres joves de poc més d’una trentena d’anys, que varen inventar el primer quètxup fet amb tomàtigues mallorquines. Llorenç Pons, Joan Abrines i Alejandro Arranz tot va començar com una curolla i de forma improvisada perquè un any abans Llorenç havia sembrat 300 tomatigueres a Binissalem que fructificaren en una tona de tomàtigues i no sabien què n’havien de fer. A partir d’aquí Llorenç, que aleshores es dedicava a la cuina, fer una fórmula de quètxup tomàtigues de tres varietats (Ramellet, Cor de Bou i Frare), carabassa, ceba, vinagre, sal, sucre, oli i espècies (orenga, llorer...). Com que Joan era alumne de l’IES Josep Sureda i Blanes va decidir presentar aquest projecte al premi ‘Aliments Tradicionals de les Illes Balears’, i va guanyar en la categoria de Formació Professional. Uns anys més tard, Llorenç i Alejandro continuaren amb el projecte. Com que cercaven tomàtigues de qualitat, varen posar-se en contacte amb Agromallorca, que després es va fer càrrec d’envasar el producte. Finalment, l’any 2019, la marca es va cedir a Agromallorca, ja que els dos inventors es dediquen a altres projectes: Llorenç a la viticultura i Alejandro a la gestió empresarial, tot i que també centren esforços a patentar invents útils. «Ens agradaria molt crear un projecte molt interessant i viure del cànon», comenta amb una rialla Llorenç.
Agromallorca ha perfeccionat la recepta i ha apostat totalment per la varietat autòctona de Ramellet, que és més gustosa. Els altres ingredients com ara la carabassa i les espècies també són de collita pròpia, afirma Isabel Vicens i Gelabert, gerent d’Agromallorca. La clau perquè sigui tan bo, comenta, és que tot és quilòmetre zero, la tomàtiga i la carabassa es recol·lecten quan són al punt òptim de maduració, sempre seguint la normativa ecològica. Un producte que podem trobar a botigues, supermercats i restaurants que volen oferir una alternativa de qualitat i diferent de les propostes de sempre.