Gastronomia
Cuina amb memòria | Coca de pebres torrats
El moment és esplèndid: els pebres fets a l’illa, vermells, verds o vidriats, ben molsuts, són ideals per preparar una de les coques més saboroses.
![Cuina amb memòria | Coca de pebres torrats.](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/7a725775-f60f-4f4f-b832-54a6273125a9_21-9-aspect-ratio_default_0.jpg)
Cuina amb memòria | Coca de pebres torrats. / Antoni Tugores
Antoni Tugores
Tot l’any hi ha productes del temps, adients per preparar coques tradicionals de Mallorca. Potser les més conegudes són les de trempó a l’estiu, les de pebres torrats a la tardor i fins i tot a l’hivern -especialment si se’n feren conserva- i les de verdura al llarg de tot l’any, però en especial a la primavera. A més d’aquestes, n’hi ha moltes més: coques de ceba (amb figues són una delícia), amb albergínia, amb tomàtiga, de julivert (tradicionalment amb arengades), amb raïssons, amb jonquillo, amb peus de rata, amb cogomes (pròpia dels ermitans) i moltes més.
Ingredients per a la pasta:
- 1 tassonet d’oli de llavors
- 2 d’aigua
- Dues cullerades de saïm
- Un ou
- Un poc de sal
- Llevat (com una ametlla)
- La farina que es begui, prop d’un quilo. Amb aquestes proporcions podrem fer dues coques. Hi ha moltes més fórmules. Una molt senzilla: un poc de sal, un terç de tassó amb oli, mig de cervesa o d’aigua i la farina que es begui.
Per al cobriment:
- Pebres torrats (amb o sense albergínia)
- Oli
- Sal
- Pebre bo
- Julivert
- Llom o xulla de la panxa.
Preparació
- Mesclarem el llevat amb l’aigua, que serà tèbia. Quan s’hagi fos, hi afegirem l’oli, la resta d’aigua, el saïm, l’ou i un polset de sal. Hi incorporarem poc a poc la farina; quan aquesta se’ns desferri de les mans, n’hi haurà suficient; la treballarem uns minuts més.
- Deixarem reposar la pasta més o menys una hora, tenint en compte que a l’hivern el tou necessita molt més temps; a l’estiu potser basti mitja hora llarga.
- Estendrem un sostre de pasta fi sobre la llauna i l’enfornarem uns minuts.
- La traurem del forn i per damunt hi escamparem els pebres que haurem trempat amb oli, sal, pebre bo i una picada molt fina d’all i julivert. A cada possible ració hi posarem una tallada de xulla de la panxa o llom, salpebrada prèviament.
- Quan dins el forn la pasta es comenci a desferrar de la llauna, la coca serà cuita. No oblidem que els pebres estaven cuits i que la carn, especialment el llom, es cou en pocs minuts.
- Les dues fórmules de pasta poden servir per a qualsevol coca salada.
- Ens ensenyà la recepta Àngela Manresa Quetglas (1945-2018).
Suscríbete para seguir leyendo
- Guillem Ferrer, activista y participante en el acto de Miguel Bosé y Josep Pàmies: 'El conocimiento científico no es prioritario, sino complementario
- Denuncian a una pasajera por discutir por el calor con una azafata en un vuelo hacia Palma
- Se vende la última 'joya' inmobiliaria en Andratx: una mansión de 22,5 millones con un embarcadero privado para un yate de hasta 130 metros
- Detenido un hombre por quemar su casa con su mujer y su hijo dentro en Palma
- Los bares de Sineu deberán permitir el acceso libre a los baños el día del Much
- Graban en vídeo la impericia y la temeridad de unos turistas en barco alquilado para salir de Cala Estreta, en Artà
- El director del Conservatorio de Mallorca vuelve a su puesto tras ganar el recurso contra la suspensión de Educación
- La princesa saudí investigada en Palma llevaba tres meses en busca y captura