Avui és Sant Pau. El primer ermità -a Mallorca, es considera que fou Ramon Llull el nostre primer ermità- sembla que era de Tebes, nascut a prop del Nil, de família cristiana. Quan tenia uns vint anys la persecució de Deci el va empènyer al desert –i va coincidir amb sant Antoni, que teixia joncs i vímets per a fer cistells-, en el qual va acabar endinsant-se fins trobar una caverna en una muntanya blanca, un refugi molt amagat. S´hi va instal·lar per sempre, vestit amb una túnica de fulles de palmera, alimentant-se del fruit d´aquest arbre i bevent l´aigua d´un rierol d´allà a prop –una llegenda diu que un corb li duia un pa cada dia-; en la solitud més absoluta, mort per als homes i resant i meditant davant el misteri de Déu que omplia tota la seva existència. Es creu que fou el primer a teixir l´espart, i per això el varen prendre com a patró els estorers. Avui, gran revetlla a Algaida; demà és sant Honorat.

Una setmana de foguerons. Coneguda com "la setmana dels barbuts". Sant Honorat (16), Sant Antoni (17), sant Sebastià (20), torrades, cançons, ximbombes, foguerons. El professor Andreu Genovard, que s´ha endinsat dins l´ànima col·lectiva de la celebració de sant Antoni a Mallorca, hi veu una romanalla dels rituals dels xamans i bruixots primitius. Al voltant del foc bevem i menjam, i cantam, i antigament s´hi feien veritables orgies, fet aquest que avui no passa del toc picant de les gloses i la ximbomba, instrument fàl·lic per antonomàsia. No vos perdeu la revetlla de sant Antoni de sa Pobla, ni la d´Artà, ni la de Manacor! Passau, si podeu, per Muro, per Pollença –on els Glosadors de la Pleta, amb Antoni Bisanyes al capdavant, han recuperat la festa de la ximbomba i les gloses-, i encara per Son Cervera, Sóller, Sant Llorenç, Santa Maria del Camí, Santa Margalida... Mallorca és un fogueró, i Palma ho serà per la revetlla de sant Sebastià (19). Les jornades d´estudi que han organitzat les Obraries de sant Antoni; les Jornades de Manacor –amb un Patronat més viu i vitenc que mai!- amb els estudiosos Albert Carvajal, Antoni Gomila o Jesús Nicolau; les ganes de recobrar els orígens i l´autenticitat, ha fet que aquesta festa sigui sentida i viscuda com si fos una veritable diada. La cançó esdevé un caramull d´intencions: "Sant Antoni de Viana/ dia desset de gener,/ venturós s´homo que té/ sa dona que no l´engana!".

Un sant curiós: Sant Canut (19). Es creu que és l´encarregat de la pluja i que té al seu càrrec les grans aixetes que obren els dipòsits celestials de l´aigua. Generalment no sol ploure, aquest dia, però si plou ho fa de manera torrencial. I la dita ens recorda: "Si plou per sant Canut, en tres mesos no veuràs eixut!".

Les coses ben fetes... "Sa Torre: Possessió de sa Marina de Llucmajor" No tenen fronteres. Per això paga la pena esmentar-les, donar-les a conèixer, i agrair l´esforç i la sapiència de les persones que les han fetes possibles. Repassau qualsevol projecte que hagi enllestit Pep Sacarés Mulet, que són molts i variats; idò bé, en tots ells hi ha la seva petjada d´estima envers tot el que ens conforma com a poble i com a ciutadans responsables. Aquest immens treball, coordinat per Celso Calviño i editat per la Fundació Miquel Llabrés Feliu, esdevé la imatge de com s´ha de fer un estudi a fons d´un lloc: història, llegendes, geologia, flora o fauna Enhorabona!