La Mare de Déu del Pilar (12) i Sant Calixt (14) (8) L´Església commemora l´aparició de la Mare de Déu a Sant Jaume damunt un pilar de marbre a la riba de l´Ebre. Com a testimoni de l´aparició va deixar el pilar, símbol de la fe cristiana i del seu passat imperial. La devoció a la Mare de Déu del Pilar no ha estat arrelada a les Illes. És més una festa pròpia d´Aragó, tot i que se celebra a la resta de l´Estat. Sant Calixt va ser Papa. Les moltes conversions que feia varen despertar l´odi dels gentils, els quals el van fer tancar a la presó, on li varen fer passar gana i l´apallissaven cada dia. Finalment, en veure que allò no el feia canviar, el llançaren a un pou profund, on morí ofegat.

Santa Teresa de Jesús (15) Santa Teresa fou una religiosa carmelita i escriptora mística castellana del segle XVI. Va fer una vida exemplar i va tenir nombroses visions místiques que la varen impulsar a convertir-se en reformadora de l´orde. Aquesta activitat va despertar enveges. Fou perseguida i jutjada per la Inquisició. Era l´advocada dels somnis: la gent, sobretot les dones, li demanava que els donàs somnis bons i que els evitàs els dolents; també li demanaven que revelàs en somnis tot el que els interessava saber. En alguns llocs havia estat costum menjar unes postres especials, conegudes com a croquetes (o bunyols) de Santa Teresa. Es tracta d´una recepta de cuina casolana i es feien amb pa tou, fregit amb saïm, llet i sucre.

Entre el creixent (4) i la plena (12) Dimecres (12) és la fira de les rondalles a Búger, i dissabte (15) és la fira d´Algaida. El mes d´octubre és tengut per un mes funest per a la salut en general: "Vells i malalts, en caure la fulla, colgats"; però especialment era molt maligne per a les malalties venèries: "Mal vergonyós, per l´octubre és perillós". És temps de llaurar la terra, de remoure-la perquè s´airegi i s´assolelli bé. Una vella tradició diu que el primer llaurador va ser Nostre Senyor, i que va ensenyar-ne a Adam, el primer home. Llavors comença la sembra: civada, ordi, faves i xítxeros, i a l´hort, alfals i farratge. Per Santa Teresa s´han de sembrar les francesilles. Els primers dies de tardor ha fet una calor gens normal. Les temperatures no han baixat el que tocava, i els arbres sembla que ho noten. Els ocells migratoris encara no han partit, i els que haurien de venir no ho han fet.

Un bon pagès Ara farà cinc mesos que ens va deixar Bartomeu Lliteres Femenies, "en Tomeu de Xiclati", com era conegut a Artà. Va estudiar Agricultura a Caldes de Montbui amb una beca de la Diputació de Balears. Va muntar una granja de pollastres i porcs; va dur les possessions de Son Blai (Muro) i sa Carbonera (Artà). Juntament amb altres pagesos, l´any 1980, a Sineu, va muntar la primera mostra d´animals de raça autòctona; més endavant va participar amb el Patronat de les Races Autòctones de Mallorca (PRAM) i fou coautor del llibre Animals domèstics de Raça Mallorquina. Quan el porc negre o les vaques mallorquines estaven a punt de desaparèixer, ell va activar-ne la conservació i reproducció. Lliteres fou un home que estimà la terra, que lluità per aconseguir races autòctones i que sempre va estar al corrent dels nous temps: gran curiositat intel·lectual, informàtica, ecologia i gran estudiós de la nostra història. Tothom el respectava i l´admirava perquè tenia el seny i la saviesa que durant anys ha marcat la gent del nostre terrer. Vagi per ell aquest homenatge.