Aquestes festes de Nadal estan marcades pel fet que el Papa ha dit que no hi ha d´haver bou ni ase al betlem de ca nostra. El mitjans de comunicació ens ho han repetit per pa i per sal. Al carrer, a les famílies i a les esglésies, en boca de tothom hi ha una crispació tal contra el Papa i la seva afirmació, i per contagi contra l´Església i els capellans.

Aclarim el tema. Agafem el Nou Testament, els evangelistes. Cerquem el relat del naixement de Jesús a l´evangelista Sant Marc, què hi diu? Doncs ja podeu cercar perquè a l´Evangeli de Sant Marc no hi ha relat del naixement de Jesús. L´Evangeli diu així: "Comença l´evangeli de Jesús, el Messies, Fill de Déu. Es presentà, doncs, Joan, que batejava en el desert". L´Evangeli de Sant Marc comença amb el baptisme de Jesús! Quin fracàs! No parla res del naixement de Jesús.

Facem una passa endavant. L´Evangeli de Sant Mateu. Què diu del naixement de Jesús? Doncs en aquest hi ha mig versicle i diu: "Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d´Orient". I res més. A on son els àngels? A on hi ha els pastors? Res de bou i d´ase. L´Evangelista Sant Mateu no diu res de tot això. Ni estable, ni cova. Ni àngels, ni cançons, ni glòries. Anam 2 a zero!

Passem a l´evangelista Sant Lluc a veure si ens allibera un poc de tanta tensió. Al capítol 2, 6 diu: "Mentre eren allà, se li varen complir els dies i va néixer el seu fill primogènit: ella el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se. A la mateixa contrada hi havia uns pastors que vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat. Un àngel del Senyor se´ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum". Tanta de sort! L´evangelista Lluc treu els bolquers, els pastors i els àngels. Però de bou i d´ase encara no en sabem res.

Anem a veure el darrer evangelista: Sant Joan, comença amb un text raríssim: "La paraula estava amb Déu i la paraula era Déu. I el qui es la Paraula s´ha fet home..". i així un bon tros sense parlar del naixement de Jesús, fins que al final del pròleg nomena a Joan Baptista i el bateig de Jesús. Doncs ja tenim el quart evangelista que no parla del naixement de Jesús, ni pastors, ni àngels, ni estable, ni cova, ni bou, ni somera.

Què passa aquí? Ens han enganat tota la vida? O és que mai no hem llegit el Nou Testament? Si el relat del naixement hagués estat tan important no l´haguessin escrit tots els evangelistes? Hi ha qualque evangelista que no parli de Jesús Ressuscitat? O de Jesús Mort? La conclusió és que dels quatre evangelistes sols en tenim un que parla del naixement de Jesús. Cal llegir la Paraula de Déu i anar a les fonts. Un cristià s´ha d´amarar del Nou Testament i no fiar-se del que diu la gent al carrer o a la televisió.

Agafem per tant l´únic evangelista que parla del naixement de Jesús, l´evangeli de Sant Lluc: "Avui a la ciutat de David vos ha nascut el salvador, que es el Messies, el Senyor". Si cercam a la Primera Carta als Romans de Sant Pau, ja trobam aquests mateixos títols de Jesús després de la seva Mort i Resurrecció. Pau parla de Jesús com el Salvador, el Messies i el Senyor; el que Pau diu després de la resurrecció Lluc ho posa al naixement de Jesús. Seguim llegint: Això vos servirà de senyal. I davall tot senyal hi ha un significat. Aquest senyal ho serà per a tot el poble, per als pobres, els marginats, pels qui no contaven en la societat. Heu de saber que el pastor era un ofici impur, no podien ser bons perquè estaven entre animals i no podien anar a les sinagogues.

Un senyal de què? El text segueix dient: "Trobareu un infant faixat en bolquers i posat en una menjadora", és a dir que els bolquers i la menjadora són signes. El primer: l´estable, agafam el text de Isaïes 1, 3 4 com Déu es queixa del seu poble perquè no li fa cas: "El Senyor parla: «He criat fills i els he ennoblit, però ells s´han revoltat contra mi" I segueix el text dient: "Un bou coneix el seu propietari, i un ase, l´estable del seu amo, però a mi, Israel no em coneix, el meu poble m´ignora".

A la fi! Ja hem trobat el bou i l´ase a la Bíblia. Per aquest motiu Sant Francesc d´Assís, que va ser el primer que va fer el betlem en tota la historia, va posar un bou i un ase a l´estable. Per quin motiu? Perquè el bou i l´ase representen el poble. Dins la menjadora ja no hi ha blat ni menjar: hi ha Jesús. El significat per als cristians és que a la menjadora hi ha el nou aliment que es Jesús. I fixau-vos que quan els pastors corren cap a l´estable no van a veure com li ha anat al part a Maria, i si està bé o no. Van a veure Jesús, i hi van a donar-li la seva adhesió. Això significa la cova, l´estable o la menjadora. I el bou i l´ase som tots nosaltres: el poble representat en el Betlem.

Però ens hem deixat encara un símbol: els bolquers. Anam un altre cop a la Bíblia i agafam el llibre de la Saviesa 7, 2, un text preciós que ens conta el naixement del Rei Salomó. Conta que va néixer com tots els homes, va plorar i va ser tractat com un rei: "En néixer, vaig aspirar l´aire que tothom respira i m´acollí la mateixa terra que acull tothom. Com un nadó qualsevol, vaig fer plorant el primer crit. Em vaig criar entre bolquers, envoltat d´atencions. Cap rei no ha començat a existir de manera diferent. Tothom entra així a la vida, tothom en surt igual."

Així com la menjadora representa l´aliment que és Jesús, els bolquers representen la seva humanitat, que a part de plorar com nosaltres i ser fill de la nostra raça, va ser volgut, estimat i envoltat d´estimació i de bolquers. Quan els pastors van a l´estable és perquè a l´estable hi ha el do de Déu i a més aquest do de Déu és un dels nostres.

El que celebram per Nadal és donar la nostra adhesió a un nin en aquestes condicions. Clar que hi ha bou i ase! És que si llevam el bou i l´ase del Betlem ens llevam a nosaltres mateixos. I per favor! Quan aneu a comprar un Bon Jesús que tengui bolquers, que signifiquen l´estimació! No com molts de nins que neixen ara i no són estimats, ni respectats, ni cuidats.

El Nadal és això. Hom pot dir que continua igual amb la pandereta i els torrons, que es creu el que diuen els periodistes del Papa. Em sembla molt bé! Però que quedi clar que el Papa no ha dit que llevem el bou i l´ase del Betlem. I per favor, que els cristians no ens deixem manipular.