Una de les obres més ambicioses és, sens dubte, La Tetralogia wagneriana, un conjunt de quatre òperes (quatre jornades, especifica el compositor) que assenyalen la frenètica història dels déus de la mitología que Wagner creà per explicar com l´ambició pot portar a l´abisme i com l´amor no sempre redimeix. En un viatge al llarg del Rin, ens surten a camí venjances, odis, lluites, relacions incestuoses€ totes les cares del mal, en definitiva. Totes hi són presents a L´Anell del Nibelung (Der Ring des Nibelungen), títol genèric del cicle format per L´Or del Rin (Das Rheingold), La Valquíria (Die Walküre), Sigfrid (Siegfried) i El Crepuscle dels déus (Götterdämmerung).

Anit, el Principal presenta la tercera proposta de la temporada d´òpera, en la qual ens ofereix una antologia del cicle esmentat, amb fragments de cada un dels títols. En una vetllada de música, a modo de Highlights (moments exquisits) s´han triat un total de dues hores de música d´entre les quasi dotze que en dura la història completa. Un autèntic repte fer la tria per tal que quedi com un tot. Un resum difícil de fer. I no només musicalment, també escènicament.

La sessió, titulada Viatge per la tetralogia de Wagner, s´anuncia com a concert semi escenificat i conté les següents escenes: la del robatori de l´or a les filles del Rin per part d´Alberich, les dels diàlegs entre els germans Siglinde i Sigmund del primer acte i la Cavalcada del tercer de La Valquíria, L´Idili de Sigfrid (un fragment instrumental que no pertany explícitament a la tetralogia sinó que és una peça originàriament escrita per a petita orquestra com a regal de Wagner a la familia) i la immolació de Brünnhilda d´ El Crepuscle dels déus.

Un resum prou suggerent per acostar, en una sola vegada, la magna obra d´art total als espectadors, tot i que hi notam a faltar algun fragment dels molts que protagonitza Wotan, l´estrella de la història. El tenor Thomas Mohr (que ha cantat a les ordres de Harnoncourt, Solti, Maazel o Mehta i que té diversos rols wagnerians en el repertori) pot ser una garatia del nivell de les veus d´aquesta producció que musicalment dirigeix José Miguel Pérez-Sierra i escènicament signa el mallorquí Jaume Martorell, de qui vàrem veure, ja fa anys, un interessant tercer acte de Parsifal, en versió de cambra, a l´església dels Missioners dels sagrats Cors de Palma.

El acto: Viatge per la Tetralogia de Wagner

Lugar: Teatre Principal de Palma. Días: 16 y 19 de mayo, a las 20,30 y 18 horas, respectivamente.

Precio: de 8 a 55 euros.