El 21 de juliol de 2005, els rectors de les universitats de Vic, Lleida, Girona i les Illes Balears signaren un conveni que tenia com a objectiu posar en marxa, el curs 2005-2006, un programa de doctorat interuniversitari sobre Educació Inclusiva i atenció socioeducativa al llarg del cicle vital, que es va poder cursar en quatre edicions.

L´actual Màster Interuniversitari en Educació Inclusiva, la primera edició del qual es féu el curs passat, substitueix aquell doctorat i, a més de la UIB, hi participen les universitats de Lleida i Vic.

Es tracta d´un màster semipresencial que consta de sis mòduls i ofereix la possibilitat d´un doble itinerari, professionalitzador o de recerca. Per això, les assignatures del sisè mòdul (el pràcticum i el treball de fi de màster) tenen crèdits diferents en funció de l´itinerari que l´alumne hagi triat.

Dolors Forteza, directora d´aquest postgrau, explica que "l´atenció a la diversitat de l´alumnat entesa de manera àmplia és una de les principals preocupacions del professorat i d´altres professionals de l´educació que treballen fora de l´escola i dels instituts i és també un dels reptes fonamentals que té avui dia l´educació. Repte que ho és igualment per a l´administració educativa, així com és una preocupació compartida per les famílies que tenen algun fill o alguna filla amb discapacitat, amb dificultats d´aprenentatge, problemes de comportament o malalties cròniques".

Per això, el màster facilita "des d´un enfocament inclusiu –no selectiu­– de l´educació recursos per atendre amb eficàcia aquesta diversitat i ofereix una altra mirada al voltant de l´educació, la qual ha de tenir molta cura dels col·lectius més vulnerables, amb risc d´exclusió", afirma Forteza.

En el màster es treballen aspectes relatius a l´atenció a la diversitat en l´àmbit escolar, algunes de les quals incideixen més en els models de suport educatiu, mentre que d´altres ho fan en les estratègies metodològiques i organitzatives o bé se centren en l´atenció a la diversitat en l´àmbit social, incidint en temes d´immigració, persones grans, atenció a la primera infància o qualitat de vida al llarg del cicle vital, entre d´altres.