Abril És el mes en què s´obren les flors. El seu nom deriva del llatí ´aprilis´, terme que inclou les idees d´obertura i d´inici. Molts animals senten despertar els seus instints reproductors o comencen a deixar sentir la seva veu, que gairebé sempre constitueix un reclam amorós. Així, a l´abril tant vegetals com animals inicien les accions que han d´assegurar la continuïtat de l´espècie -la floració i l´aparellament-. L´abril, com el març, és tengut per un mes dolent, de temps variable i rúfol: "Quan l´abril no sap què fer, pren el dimoni per conseller". Estam a les darreres fredorades de l´hivern que solen ser dolentes per a la salut i per als conreus: "L´abril rient, mata de fred la gent". Les pluges són molt importants: "L´abril mullat, de pa ve carregat"; i una cançó popular: "Deis que l´aigua teniu/ per alegrar ma persona,/ vos ne prendrà com es ´bril/ que cada gota en val mil/ la mos mostra i no la dóna".

Entra el creixent (7) És la millor lluna per sembrar mudes de morer i empeltar d´escutet melicotoners i presseguers. En general la bonança del temps permet treballar amb gairebé qualsevol tipus d´arbre. A l´hort, aquesta és la millor per sembrar qualsevol casta d´hortalissa: melons, síndries, cogombres, carabasses, porros, lletugues i tapareres; pebreres, borratxons i mongetes; tomatigueres i albergínies; carabassons, pastanagues i raves. Convé entrecavar les patates. L´alfalç se sembra d´abril a maig. Al jardí encara es poden fer planters de roses místiques, sols coronats, veròniques, clavellers de moro, petúnies, etc. que podreu trasplantar pel maig. Es poden sembrar gladiols i dàlies. La posta d´aviram continua a bon ritme. Els indiots d´abril són de bon temps; si en posau ara són els millors per tenir per Nadal. També és l´hora d´armar porcs per engreixar i fer matances: és millor que el porc engreixi a un ritme normal. Les saons d´abril són bones per a les abelles que eixamenen en gran activitat l´elaboració de la millor mel. És un bon moment per fer eixams nous i mudar les abelles de casera.

Divendres de Dolors (11) Avui es commemora l´advocació de la Mare de Déu dels Dolors. Les confraries dels Dolors organitzaven processons solemnes. És el divendres anterior al Diumenge de Rams, comprès dins la darrera setmana de la Quaresma. A Palma se celebra la processó dels Estendards. S´inicia el recorregut als voltants de la plaça de l´Olivar per acabar a l´Església de Sant Francesc, on posteriorment es llegeix el pregó. Hi participen tres membres de cada confraria portant el seu estendard.

Dissabte de Rams (12) Avui havia estat costum cremar al foc de la llar els rams i fulles segues beneïdes el Diumenge de Rams de l´any anterior i que s´havien conservat penjats a la façana de les cases. Es creia que el fum que es feia també tenia virtuts protectores. També era tradicional comprar el ram, el palmó o la palma que s´havia de beneir l´endemà. Els rams d´olivera i llorer solien dur-lo el mateix Diumenge.

Recomanacions Divendres (11) a l´Església Parroquial de Bunyola, pregó a càrrec de mossèn Sebastià Salom i Concert Sacre de la Coral de Bunyola que estrenarà la Missa "In Memoriam Humanitatis" original del músic i compositor Pedro Mauricio Ruiz (Pedro Xaloc).

Dissabte (12), al Club de Pollença presentarem el DVD elaborat per Eduardo Vara on ha recollit els carrers i places de Pollença.

L´excel·lent exposició al Museu d´Història de Manacor sobre els oficis desapareguts o a punt de desaparèixer, "No hi ha temps que no torn".