La complexitat climàtica

Carles Moranta Jaume.

Molts són els aspectes que regulen el clima. Tenir en compte només una part d’ells pot conduir a conclusions equivocades. Per exemple, cada any la temperatura mitjana mundial és superior a la de l’anterior, però al temps es produeixen fenòmens de fred extrem i copioses nevades. Per interpretar correctament aquestes situacions aparentment dispars hem de recordar que el clima està canviant per tot el planeta i mentre els pols es desglacen, el seu fred fins ara estrictament confinat a l’àmbit polar, fuig d’ells en potents vendavals estratosfèrics cap a latituds més habitades. Vet aquí aquestes insòlites nevades a llocs on no es produïen des de feia dècades.

Una altra paradoxal situació és la que observem en el comportament de les glaceres. Actualment, aquestes retrocedeixen, però el documentalista Rodríguez de la Fuente explicà que allà per l’any 1960 les glaceres del parc nacional de Kluane al Canadà -com totes les de l’àmbit àrtic i subàrtic- avançaven. Aclarí que el motiu que donen els meteoròlegs és trobar-nos en l’inici d’una nova era glacial. Aquest actual retrocés n’és un fet aparentment contradictori, però que té la seva explicació en el potent escalfament que estem provocant els humans.

Hem de dir que de moment hem estat afortunats per la reserva frigorífica dels pols, l’absorció de calor pels oceans o la tendència refredadora d’una nova glaciació tal com descrivia Rodríguez de la Fuente. Però aquesta mena de sort temporal ja se’ns acaba per molt que els humans vulguem defugir la realitat.