D’aquí a uns dies el Consell de Mallorca aprovarà els pressuposts de 2023. Els pressuposts són, per definició, la llei que dibuixa les prioritats polítiques d’un govern. És la llei política per excel·lència (si és que n’hi ha alguna que no ho és). Partint d’aquesta premissa, els comptes del Consell van més enllà del pla econòmic i financer anual. Són una eina clau per a la gestió pública i, en aquest cas, els grups de l’oposició tenen raó: no només són clarament polítics, sinó que duen el segell de MÉS per Mallorca. I encara m’atreviré a dir més; allò que en política no és ideològic no és política.

De fet, la incorporació als mateixos de diferents mesures de protecció social no hauria estat possible sense la nostra presència al govern insular. Propostes com la injecció de quatre milions d’euros per a mitigar els efectes de la inflació sobre els subministraments de petites empreses i autònoms contribuiran a minvar les necessitats d’una part del teixit productiu. Una mesura que contribuirà a mantenir l’ocupació. Aquesta mesura, proposada per MÉS per Mallorca, juntament amb la de repartir bons per a l’adquisició de producte local i que comporta una inversió d’un milió d’euros addicional, també ajudarà a protegir tant a les famílies com a les empreses. Tot, en un context en el qual l’emancipació del jovent es complica davant una conjuntura incerta. Per això, des del Servei Insular de Joventut destinarem un milió d’euros en ajuts juvenils destinats a impulsar l’emancipació. Aquest és el valor de la política útil. Un model progressista i d’ajuda immediata davant les propostes neoliberals de la dreta que únicament recepta (de manera equivocada) davallar impost per beneficiar els rics. Aquestes propostes, en canvi, són d’ajuda immediata i ara quan la gent ho necessita. No es tracta d’una reducció de pocs euros en la declaració de la renda l’any que ve.

I no només això. També des del convenciment polític i ideològic els pressuposts del Consell fan una aposta clara per reforçar les polítiques d’igualtat i diversitat. Des d’aquesta direcció insular, gestionada per MÉS, es destinaran 7,15 milions d’euros a les polítiques d’igualtat i diversitat que inclouran la posada en marxa un servei d’atenció integral a dones víctimes de violència, a més d’iniciar un model d’atenció a dones víctimes amb problemes de salut mental. Tot, mentre es continuarà donant assistència jurídica i psicològica a dones i a les persones LGTBI+. És una qüestió de principis ideològics i no hi renunciam.

Queda palès que la nostra agenda política queda reflectida als pressuposts i per això la Direcció Insular de Política Lingüística, incrementa el pressupost en un 45 % fins a arribar a 1.788.434,50 euros, amb un augment important de les ajudes per al foment de la llengua catalana en diferents àmbits. En conjunt, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística incrementa un 12 % el pressupost per reforçar les ajudes a activitats culturals i política lingüística. Això també és fer política.

Sí!, com diu la dreta i la dreta ultra, són uns pressuposts polítics i ideològics. De fet, mentre ells neguen el canvi climàtic, MÉS per Mallorca donarà continuïtat a Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima que juntament amb les inversions en infraestructures municipals sumaran prop de 14 milions d’euros. De fet, des del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local gestionarem més de 30 milions. És el pressupost més elevat mai gestionat en aquesta àrea. I tot, perquè el municipalisme també és una manera d’entendre a política, i mentre ells plantegen centralitzar competències nosaltres apostam fermament per una gestió de proximitat.

Amb tot, el pressupost global que el Consell aprovarà de manera inicial, sumarà 605,8 milions d’euros per a 2023, una quantitat sense precedents a la institució insular, que suposen un increment del 16,6% respecte a la quantitat inicial de 2022. El pressupost no preveu recórrer a l’endeutament, que per primer pic en les darreres dues dècades, queda a zero. Una prova irrefutable de la bona gestió política i econòmica. Més de la meitat dels pressuposts del Consell aniran destinats a polítiques socials i el creixement dels pressuposts 2022 arriba transversalment a tots els municipis de Mallorca. En total, es preveu que la inversió municipal sigui de 44,3 milions d’euros, sense comptar les inversions en xarxa viària.

En definitiva, les múltiples mesures que prendrà el Consell suposen el compromís d’un govern d’esquerres que no gira a l’esquena a la ciutadania. Senyors de la dreta: tant si es vol com si no, són uns pressuposts ideològics i innegablement estan fonamentats en un model econòmic, polític i social. Perquè com deia l’escriptor Joan Fuster (de qui enguany celebram el seu centenari), tota política que no feim nosaltres , serà feta contra nosaltres. Idò, això, política i ideologia.