Más por menos
Suscríbete a Diario de Mallorca y ahorra hasta un 35%
Cuina amb memòria
Las recetas de cocina de Antoni Tugores | Safanòries ofegades
Les safanòries –safannàries o pastanagues, com es coneixen popularment a l’Illa– són les arrels comestibles d’una planta umbelífera, de forma cònica i de color variable, que va des del morat obscur fins a tonalitats groguenques i blanquinoses. Dins la cuina tradicional hi ha força fórmules semblants a aquesta, amb variacions que poden convertir el plat en vegetarià, o bé acompanyar-lo amb carn o xulla de porc i botifarró o camallot, que és el més habitual en aquest temps, amb la matança del porc encara molt propera. La diversitat de verdures del temps propicia mixtures interessants.
Ingredients:
- Safanòries morades
- Xulla o carn magra de porc
- Botifarró o camallot
- Grells en abundància
- Espinacs, bledes
- Alls, moraduix, llorer
- Oli o saïm
- Sal i pebre bo
- Opcionals: ous, vi i suc de llimona
Preparació:
- Rentarem o pelarem lleugerament les safanòries morades i les tallarem en rodanxes. Les posarem en aigua i sal i les escolarem al cap de mitja hora.
- Començarem el plat sofregint en saïm o oli, talladons de xulla de la panxa o bé carn magra dessalada, o salpebrada, si és fresca.
- Quan la xulla rosseja hi afegirem les rodanxes de safanòria i hi agregarem uns quants alls estavellats i 1 fulla de llorer.
- Dos minuts després hi afegirem grells en abundància (si no en tenguéssim, ceba tallada en juliana fina). Ho girarem uns minuts.
- Hi afegirem bledes i espinacs, trossejats, un brot de moraduix i rodanxes de botifarró o bocins de camallot.
- Ho anirem girant i quan considerem que està confitat, ho corregirem de sal i hi afegirem 1 o 2 ous remenats, però el gust de l’ou no ha de ser mai dominant. Devem la recepta a Antonina Aina Noguera Caldés (Llucmajor, 1925-2005).
- Maria Bauçà Bauçà (Sant Joan, 1937), hi posa, quan el plat cou tira-tira, un poquet de vi negre i uns fulletes de fonoll tendre, que hi aportaran frescor. A l’hora de servir-lo hi afegeix uns gotes de suc de llimona.
- Una vegada cuit, es pot servir com a plat principal –una darreria– o acompanyar altres menjars, especialment ous fregits.
- Es pot prescindir per complet d’ingredients d’origen animal i convertir en plat en un deliciós menjar vegetarià.
- S’hi poden afegir altres vegetals del temps, com carxofes o colflori, tot i que prendran el color morat intens de les safanòries.
Temas
Pulsa para ver más contenido para ti
Comentarios
Ver comentarios