Confitura i melmelada, segons les definicions, tenen unes diferències imperceptibles. En tot cas, parlam d’una conserva de fruites cuites amb sucre. La proporció entre un ingredient i l’altre, va en funció del punt de maduració, del tipus de fruita i del gust de qui la prepara. Les receptes més antigues establien la proporció de quilo per quilo, però avui se sol reduir la quantitat de sucre en benefici d’un major sabor de la fruita. La pectina, que sol estar a la pell, fa que quan es refreda, la confitura se solidifiqui. Les prunes de frare, de gust i textura úniques, es troben cada cop amb més dificultat.

Ingredients:

  • Prunes de frare (dites també de frare roig i frare llarg)
  • sucre
  • un canonet de canyella
  • una clovella de llimona
  • un poc de suc de llimona
  • aigua.

Preparació:

  • El vespre abans de fer la confitura o unes hores abans, netejarem les prunes. Sovint duen adherències de “goma”. Les eixugarem.
  • Les posarem amb el sucre, en una proporció aproximada de 500/600 g de sucre per quilo de prunes. Hi ha gent que amb un escuradents punxa les prunes per facilitar que vagi sortint la fruita de l’interior.
  • En cap moment aquestes prunes s’han de pelar, ja que la intenció és que una vegada cuites quedin força senceres.
  • Al dia següent, posarem la fruita, amb el sucre, una clovella de llimona i un canonet de canyella al foc. Hi haurem afegit un poc d’aigua i el suc d’una llimona. Sempre a poc foc, per tal d’evitar que la pell de la fruita s’aferri a les parets de la greixonera, cosa que passa amb facilitat amb la majoria de les confitures.
  • La confitura es pot coure d’una sola tirada o quan han bullit uns 10 minuts, apagar el foc i deixar que es refredi totalment. Quan la confitura sigui freda, tornarem encendre el foc i farem exactament el mateix: als 10 minuts de bullir, el tornarem apagar. I així, fins que la confitura sigui cuita i ens agradi el punt exacte de cocció.
  • Les prunes han de quedar senceres (mai hi queden totes, però s’ha de malavejar) i sempre queden pinyols solts.
  • Quan haurem apagat el foc i la confitura encara és tèbia, la posarem dins pots de vidre que tancarem i bullirem 20 minuts al bany maria. Ens recomanà Margalida Pons Pastor de Lloseta (Artà, 1913).