LA PRÈVIA

Bach i l'inventor d'una sembradora agrícola

Pere Estelrich i Massutí

Pere Estelrich i Massutí

Jethro Tull va ser un agricultor britànic que ha passat a la història per haver desenvolupat i millorat una màquina per a la sembra automàtica. Per tant, el podem considerar un revolucionari en el camp de l’agricultura, ja que va fer que la feina de foravila fos menys pesada. Parlam de principis del segle XVIII a Anglaterra, quan a Alemanya Johan Sebastian Bach componia la seva Suite per a llaüt BWV 996.

I ara ve la pregunta: Quina relació tenen aquests dos personatges, l’agricultor compromès i el gran mestre?

La resposta l’hem de cercar fa cinquanta-cinc anys, el 1969, quan el flautista Ian Anderson, líder del grup Jethro Tull, que agafa el nom d’aquell pagès inventor, va arranjar una versió del Bourrée que Bach va incloure en l’esmentada suite, en el disc Stand up. Un arranjament per a flauta i grup de rock.

Idò bé, dit això no podem més que recomanar el concert que avui horabaixa a l’Auditòrium de Palma (20h) oferirà la banda de rock amb nom pagès, comandada per un Anderson encara eufòric i capaç de refer, amb la flauta, tots els temes que el portaren a ser considerat un músic gran: Locomotive Breath o A song for Jeffrey, entre d’altres, cançons incloses en àlbums també populars com Loving in the past o Thick as a brick.

Ara bé, pels qui prefereixin música clàssica no revisionada, tenim, per avui i demà, altres propostes, com per exemple la que ens presenta el cicle d’orgue a Santa Creu de Palma (avui 20.30h), amb el recital de Fabio Macera, organista de la Basílica de Santi Gervasio e Protasio de Rapallo (Itàlia). O demà i en el Teatre d’Inca (19h) la corresponent al Festival de Música Barroca amb Joc de Veus, un concert-espectacle del Ring Around Quartet. Però també la que també demà i a la mateixa hora ha organitzat S’Agrícola de Manacor amb el pianista Rafael González Paz i amb un programa que inclou peces de Vivaldi, Schumann, Ravel i d’altres compositors.

També demà i a l’Auditori de Porreres (19h), el Kambrass Quintet presenta Developments, música per a quintet de metalls inclosa en el disc que dóna títol al concert.

Per triar que no quedi.

Suscríbete para seguir leyendo