Un primer títol

Nova línia Òrbita de Dolmen editorial per promoure literatura de proximitat

Maria Villalonga

Maria Villalonga / Dolmen

Juan Gómez

Juan Gómez

Potser era l’assignatura pendent de Dolmen editorial, consagrada al mercat estatal, però poc rellevant pel que fa a la producció local i en llengua catalana. Una mancança que ara vol contrarestar amb la creació de la línia Òrbita, que es dedicarà a la publicació de literatura de proximitat, de autors locals i en llengua catalana. Un nou segell dins la activitat de l’editorial mallorquina ha acaba de publicar un primer títol: “Geranis vermells”. Un recull de relats costumistes escrit per la menorquina Maria Villalonga.

Fins ara, la presència de Dolmen a la producció editorial de les Illes no era gaire significativa a l’hora d’exhibir el que podríem dir la seva “denominació d’origen” balear. Els autors i les temàtiques insulars, així com les publicacions en català del seu catàleg, no assolien el protagonisme que l’editorial pretenia. Un dèficit en el seu compromís cultural autonòmic que ara volen neutralitzar amb la creació d’aquesta nova línia Òrbita.

Per tal de fer aquesta passa, les editorials Dolmen i Òrbita han signat un acord de col·laboració per sumar esforços i recursos, i així fer possible una nova línia dedicada a obres d’autors balears, escrites en llengua catalana i de gèneres i temàtiques que ens acostin a la realitat i a la cultura de l’arxipèlag.

Portada del llibre, Geranis vermells, de Maria Villalonga Pons.

Portada del llibre, Geranis vermells, de Maria Villalonga Pons. / DM

És aquest el cas de l’esmentada “Geranis vermells”, el primer títol inclòs a Òrbita, i que reuneix una sèrie de relats íntims i de talls costumista. Un llibre, el primer en solitari publicat per l’autora, que va arribar a les llibreries de les Illes el passat mes de gener per compartir “relats cuinats a poc a poc, com si s’haguessin estat coent a dins d’un tià de terra damunt d’una d’aquelles cuines de ferro que no coneixien les frisseres. Són íntims, i les llavors d’on han nascut venen d’un temps llunyà en què moltes històries varen quedar atrapades, igual que les seves protagonistes, i esperaven, latents, a ser explicades. Hi passen moltes coses, entre aquestes pàgines, però el vertaderament important és que els personatges aconsegueixen trobar el seu camí. O no”.

La línia Òrbita vol convertir-se en una finestra per a la creació literària a les Balears. Un espai allà on hi puguin tenir cabuda aquells temes arrelats a la cultura insular i escrits en llengua catalana, i que permeti als autors trobar una sortida per a creacions allunyades dels estandarditzats cercles comercials del mercat editorial.

La intenció de Dolmen i Òrbita és convertir aquest segell en un punt d’encontre d’autors i de gèneres literaris allà on l’eclecticisme i els vincles culturals de les Illes siguin el fil conductor de les publicacions.

Suscríbete para seguir leyendo