Jesús R. Jurado Gallardo, positiu aniversari

L’any 1973 es fundaren a Palma el GOB i el GEM

Jesús Jurado.

Jesús Jurado. / Arxiu J.J.

Miquel Rayó

Pocs lectors i actual personal del Diario de Mallorca deuen recordar que, l’any 1973, un grup de col·laboradors seus obtenia el Premi Ciutat de Palma de Periodisme Miquel dels Sants Oliver, un premi a la feina d’un equip entusiasta que creà i va mantenir durant anys una secció periòdica del diari titulada inicialment “Por la Defensa de la Naturaleza y el Paisaje”. En Jesús R. Jurado Gallardo era membre d’aquest equip. En la secció del Diario de Mallorca, pionera a l’Estat espanyol pre-democràtic, es parlava amb continuïtat, emoció i rigor de flora i fauna en perill d’extinció i d’espais naturals en risc de transformació irreversible. En Jesús Jurado ha fet vuitanta anys dia 20 passat. Qui redacta aquest text creu que és just fer una reconeixença pública a la indiscutible dedicació del personatge al nostre bé comú. Vegem-ne algunes facetes.

L’any 1973 es fundaren a Palma el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) i el GEM (Grup Excursionista de Mallorca). Ambdues entitats, cadascuna al seu àmbit, han resultat essencials per a l’associacionisme progressista de la Mallorca contemporània. En Jurado participà activament en la seva fundació. D’una banda, té el nombre 3 en la llista de fundadors del GOB i, de l’altra, va ser el primer president del GEM (1973-1975). El seu propi grup d’excursions, Els Gaiatos, va ser notable en la dècada dels setanta del passat segle. N’era membre la seva companya de tota la vida, Na Francisca Seguí Villalonga (Fanny), una de les veteranes muntanyenques mallorquines entrevistades en el llibre “Penyaleres. Dones, excursionisme i muntanyisme a les Illes Balears”, editat per l’Institut Balear de la Dona (2021).

Jesús Jurado ha fet vuitanta anys i és just fer una reconeixença pública a la dedicació al bé comú

Les fotografies i diapositives de fauna, flora i paisatges d’En Jesús R. Jurado foren pioneres a les Balears, pel seu nou sentit proteccionista. En Jurado en cedí moltíssimes per a publicacions i exposicions molt diverses. Amb les seves diapositives, ell mateix o els seus col·legues del primer ecologisme local, feren incomptables projeccions públiques arreu de les Illes. I afegirem aquí els seus documentals, també pioners, realitzats en un modest Super 8 i amb una lògica precarietat de recursos, que mostraren a milers i milers d’escolars i de ciutadans les peripècies del voltor negre a la Serra de Tramuntana de Mallorca o la importància ecològica de Dragonera, entre d’altres produccions. Tot el que va fer En Jesús Jurado en relació amb la Naturalesa i la seva necessària protecció forma un conjunt documental que ha de tenir-se en compte a l’hora d’estudiar el desenvolupament de l’ecologisme a les Illes Balears.

Pink Floyd. La historia detrás de sus 179 canciones | Jean-Michel Guesdon y Philippe Margotin. Blume. 592 páginas. 49 euros.

Pink Floyd. La historia detrás de sus 179 canciones | Jean-Michel Guesdon y Philippe Margotin. Blume. 592 páginas. 49 euros. / Miquel Rayó

Durant dècades, En Jurado formà part de les successives juntes del GOB. En una legislatura va ser regidor de l’Ajuntament de Palma. Col·laborà en altres diaris i en revistes locals, i de fora Mallorca. En els inicis de la nostra Ornitologia de camp (observació dels aucells silvestres, anellatge d’aus migrants, estudi d’hàbitats, etc.) trobarem sempre les aportacions apassionades d’En Jesús Jurado.

Quasi dos terços de la vida d’En Jesús Jurado han significat una positiva i alhora crítica contribució al coneixement i a la millora del nostre entorn natural. Ha participat en gairebé totes les campanyes i manifestacions ecologistes dels darrers cinquanta anys, i en les que han fet referència a la llengua i la identitat cultural de les nostres Illes. Cal felicitar-lo pels anys assolits, però, cal sobretot agrair-li que, amb aquesta variada aportació a una esperança i a una activitat col·lectives, visquem segurament en una societat que es reconeix sensible a la bellesa i a la importància científica de la Naturalesa i els seus fràgils equilibris.

Suscríbete para seguir leyendo