Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Granada d’albergínia

La granada és un dels plats tradicionals d’albergínia més deliciosos, on s’hi fusionen un bon ventall de colors i sabors

Granada d’albergínia

A Mallorca, des de molt enrere es preparen uns pastissos d’hortalisses de molta acceptació entre la gent benestant i entre la més humil, encara que amb ingredients més escassos. De la paraula granada, en la seva accepció culinària, no n’hem trobat referències dins el nostre entorn ni al Diccionari Alcover-Moll. Malgrat això, Coromines apunta que el terme podria provenir del color, grana, de les albergínies i del pebre que s’hi mescla. Una cosa sembla fora de dubte: és un plat mallorquí. Es poden fer granades d’altres hortalisses com carabassó, pèsols, carxofes... totes saboroses.

Ingredients

2 kg d’albergínies

Mig kg de pebres verds

Trinxes abundants de pebre vermell torrat

8 ous sencers

2 ous bullits

Crostons de pa fregit o torrat

Galeta picada

Oli

Sal

Pebre bo

Nou moscada

Aigua

Preparació

Netejarem les albergínies, les eixugarem i tallarem en daus petits, que posarem en un bol en aigua i sal perquè treguin l’amargor. Les escolarem passats 20/30 minuts.

Tallarem els pebres verds, també en trossos finets.

Tot seguit, sofregirem les albergínies i els pebres amb oli. Quan considerem que tot és cuit, ho escolarem per tal d’evitar els greixos.

En haver perdut l’oli, dins un recipient ho mesclarem amb 8 ous sencers, ben batuts.

Ho assaonarem amb sal, pebre bo i nou moscada.

Tot el contingut ha d’estar ben trinxat.Agafarem un motlle, rodó o rectangular, l’untarem amb oli i l’empolsimarem –tant el fons com les parets– de galeta picada.

Abocarem tota la mescla feta dins el motlle i empolsarem galeta per damunt.Posarem el motlle dins un altre recipient més gran amb aigua i ho courem al banyo maria dins el forn fins que hagi quallat per complet.

Vetllarem que no manqui aigua al recipient del forn, en cap moment.

Possiblement haurà de coure entre 45 i 60 minuts, depenent de la potència del forn, que no convé que estigui a la màxima potència.

Sabrem si la granada és cuita si la punxam amb un escuradents i surt net.

Deixarem que refredi abans de desemmotllar-la.Abans de servir-la l’adornarem amb trinxes de pebre vermell i, al seu voltant, rodanxes finetes d’ous bullits i crostons de pa fregits.

Ens donà la recepta Catalina Marquès Tous (Palma, 1936) de Can Marquès d’Inca.

Compartir el artículo

stats