Segueix el cicle dedicat a la figura d´Alan Turing, en el centenari del seu naixement. Avui, dijous, a la sala d´actes del Club Diario de Mallorca, la Societat Balear de Matemàtiques (XEIX) presenta la segona de les conferències sobre el personatge en la que el professor Joe Miró del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB explicarà els estudis que va fer el matemàtic britànic entorn els ordinadors.

Aprofitant la convocatòria, permeteu-me que recomani dos llibres de David Leavitt i que tenen les matemàtiques com a tema principal. Un d´ells està dedicat a la figura del propi Turing a modo de biografia i l´altre amb el matemàtic indi Ramanujan com a excusa per novel·lar un període ben interessant de la matemàtica del segle XX.

El volum dedicat a Turing porta per títol Alan Turing. El hombre que sabía demasiado i s´ha publicat a través d´Antoni Bosch editor. Es tracta d´una aproximació més que a la figura, que també, a l´obra del protagonista. Turing apareix al llibre sempre en relació a algun estudi, investigació o plantejament pràctic. Ens surten a camí les màquines, els codis, els avanços... que portarien més tard a l´aparició d els ordinadors.

El volum dedicat a Ramanujan porta per títol El contable hindú i l´ha editat en castellà Anagrama. Aquí la figura del matemàtic autodidacte, nascut a l´Índia, és l´excusa per explicar com era la societat anglesa de principis del segle XX i més en concret la que es movia a l´entorn del Trinity College de Cambridge just abans de la primera Gran Guerra. A través de figures tan eminents com la de Keynes, Russell, Hardy, Turing (molt de passada), i molts d´altres, ens assabentam de les normes socials i morals de l´època. Una novel·la històrica, però també social, en el sentit més ample del terme.

Així doncs, benvinguts siguin aquests dos volums, escrits per un dels autors actuals més curiosos i versàtils. Benvinguts també per l´aportació que fan a la història de les matemàtiques.