No sé si per rompre l´absurda idea malèfica del dia onze, però crec més que fou per poder tenir més públic interessat, la qüestió és que ahir, dissabte, la Societat Balear de Matemàtiques, Xeix, organitzà una trobada a la Seu abans de les nou del matí, per tal de veure i explicar el fenòmen que es produeix dos cops l´any dins el magne edifici: l´ombra cromàtica de la rossassa de llevant es situa just davall de la rossassa de ponent, formant un vuit durant poc temps. Un espectacle meravellós que es pot veure i viure dos cops l´any (el 2 del febrer també) i de franc. L´infinit existeix però està dormit. Dos cops l´any s´aixeca i es converteix en un vuit (8). I ho fa a la Seu de Mallorca. No podem dir, doncs, que som uns privilegiats?

Després del poètic espectacle, els matemàtics Josep Lluís Pol i Daniel Ruíz, acompanyaren el nombrosos interessats en un periple dins i fora de l´edifici, amb diverses aturades a llocs en els quals la petjada matemàtica hi és present. Pel que fa a l´exterior ens feren veure com les petites finestres de ventilació ideades per Gaudí són totes geomètricament diferents, davant el portal major ens dibuixaren alguns dels múltiples i diversos arcs que la geometria i l´enginyeria permeten, i al mirador, sota els finestrals rodons que inclouen cercles tangents a l´interior, jugàrem a ser abelles… I pel que fa a l´interior ens ensenyaren a midar l´alçada i el perímetre de les columnes a partir de procediments bàsics i intuitius. Tot de forma molt didàctica i planera.

Xeix es mou, com els eixos en un sistema de coordenades que es desplaça respecte d´un altre absolut; i és per això que l´èxit de les seves convocatòries creix com una funció exponencial.

La propera cita demà dilluns al Club DIARIO de MALLORCA a les 19h per parlar de la matemàtica electoral. I dia 18 de desembre, a les 8h al Baluart per veure un altre espectacle amb la llum de la Seu, també, com a protagonista: la rossassa de llevant es superposa sobre la de ponent, creant un efecte de colors únic en el món.