Després de viure, i també patir, unes festes de Nadal, de Reis i, sobretot, de Sant Antoni, marcades pels excessos i pel greix; la revetla de Sant Sebastià pot ser un bon moment o una bona excusa per minvar l'excés de colesterol a la sang i apostar per un tipus de menjar diferent, però també saborós.

És per això que Juanjo Ramírez, propietari de Bon Lloc, el primer restaurant vegà que es va obrir a Palma, ofereix una alternativa diferent a la que és habitual per a aquestes festes patronals de Palma.

Ramírez explica que és possible assaborir al caliu tota una sèrie d´aliments sense haver d´emprar la carn, el peix o el marisc, "unes propostes que tenen les hortalisses, la fruita, el tofu i el seitan com a principals aliats". De fet, hem plantejat a Ramírez que ens faci uns suggeriments senzills per torrar avui vespre. Concretament recomana preparar 4 broquetes diferents i molt bones de fer, la preparació de les quals no requereix gens d´esforç.

Macerar i hidratar les broquetes

Ara bé, "hi ha dos aspectes molt importants a tenir en compte a l´hora de preparar les broquetes", remarca el restaurador. "La primera consisteix en macerar tots els ingredients durant dues hores amb cada una de les seves salses o amaniments". La segona té a veure amb el bastonet de fusta: "mentre els aliments es maceren, us recoman que poseu les broquetes de fusta en aigua perquè en cas contrari, quan les poseu damunt la brasa, agafaran massa temperatura tot d´una i es cremaran", adverteix. Després de fer això, podreu clavar els ingredients en el petit ast. Si usau broquetes de ferro, no cal que faceu aquest procés, però us arriscau que el metall agafi massa calentor. Les broquetes que ha preparat són: La primera de tofu, pebre vermell i remolatxa bullida, i està macerada amb pebre de tap de quartí, oli d´oliva, all i sal. La segona té com a ingredients la poma i el seitan, una combinació que Juanjo Ramírez avisa que us sorprendrà, que prèviament s´ha posat en remull amb tamari (salsa de soja fermentada sense blat), xarop d´atzavara, oli d´oliva i una miqueta de sal "perquè el tamari ja es prou salat".

La tercera duu tofu, xampinyons, carabassó i ceba blanca, que es maceren amb oli d´oliva, fonoll en gra i molt, all negre i una mica de sal; mentre que la darrera torna a tenir el seitan, el pebre (en aquest cas groc) i la ceba (ara morada) com a protagonistes, que es deixaran macerar amb oli d´oliva, gingebre, llima ratllada i all. Per als que tenguin una mica més de temps, també proposa fer dues hamburgueses diferents, una de mongetes blanques i una altra de llenties que tant poden agradar als més menús com als més grans de la casa. Ramírez també recorda que "és molt important que arribeu prest a torrar perquè si no ho feis correu el risc de no tenir lloc i de trobar totes les torradores amb xulla i botifarrons damunt la graella.

Les broquetes

Proposta 1: Broqueta de tofu, pebre vermell i remolatxa bullida

Per al primer dels suggeriments tan sol hem de tenir en compte que prèviament hem de bullir la remolatxa. Es tracta d´una broqueta molt vistosa que Juanjo Ramírez proposa macerar amb una salsa de pebre de tap de quartí, oli d´oliva, all i sal. La barreja combina el toc suau i dolcenc del pebre bord i la remolatxa.

Proposta 2: Broqueta de seitan i poma

Aquesta broqueta destaca pel toc àcid que aporta la poma, que es combina amb seitan.

Ramírez comenta que la mescla de poma i seitan us sorprendrà, i proposa macerar els ingredients amb tamari (salsa de soja fermentada sense blat), xarop d´atzavara, oli d´oliva i una mica sal, perquè el tamari ja es prou salat.

Proposta 3: Broqueta de tofu, xampinyons, carabassó i ceba blanca

La tercera proposta torna a tenir com a ingredient el tofu, que també el podeu comprar preparat. Està fet amb llavors de soja, aigua i solidificant. En aquest cas el combinam amb ceba blanca, xampinyons i carabassó, que tremparem i amanirem amb una salsa de fonoll en gra i molt, all negre, oli d´oliva i una mica de sal.

Proposta 4: Broqueta de seitan, pebre groc i ceba morada

Per acabar, tenim una recepta que, com la segona, té un matís oriental, però en aquest cas en lloc de macerar-la amb tamari ho feim amb gingebre, oli d´oliva, llima ratllada i all. Duu pebre groc, ceba morada i seitan. El seitan ja es ven fet, però per als que no el coneixeu, que sapigueu que està elaborat, bàsicament, amb gluten de blat barrejat amb aigua i salsa de soja.

Les receptes del restaurant Bon Lloc de Palma

Hamburguesa de mongetes blanques

Ingredients per fer l'hamburguesa:

400 grams de mongetes blanques

120 g de soja texturitzada (mida petita)

2 cullerades de pebre de romesco ('choricero')

1 cullarada d'oli d'oliva

3 grans d'all

¼ culleradeta de comí molt

95 g de pa ratllat

Sal

Pebre bo

Oli d'oliva

Elaboració:

Posau les mongetes en un bol i esclafau-les amb l'ajuda d'una forqueta. Després, posau-hi la soja texturitzada en remull amb aigua o brou vegetal fins que estigui ben hidratada. Una vegada que estigui llesta, colau-la per llevar-li l'excés de líquid.

Triturau part de les mongetes amb els grans d'all, la cullerada d'oli d'oliva, el pebre de romesco i el comí molt. Una vegada que tot estigui capolat, afegiu-ho al bol de les mongetes. Després, mesclau tots els ingredients junts fins a obtenir una massa compacte i, a la vegada, humida i salpebreu-la al gust.

Donau forma allargades a les hamburgueses. Posau la planxa a foc mitjà, afegiu-hi un poc d'oli d'oliva i passau-hi les hamburgueses volta i volta.

Hamburguesa de llenties

Ingredients per fer l'hamburguesa:

350 grams de llenties bullides

200 g de tofu fumat

1 gra d'all

1 ceba

½ culleradeta d'orenga

1 culleradeta de mostassa de Dijon

60 g floquets de civada

Sal

Pebre bo

Oli d'oliva

Elaboració:

Primer de tot, introduïu l'all, la ceba, l'orenga, la mostassa i la meitat de les llenties en una picadora i capolau tots els ingredients a màxima velocitat amb cops secs perquè no es faci puré. Posau la mescla en un bol.

Després, ratllau el tofu fumat i afegiu-ho al bol. Per acabar, posau-hi la resta de les llenties, el pa ratllat, la sal i el pebre bo, i barrejau-ho tot bé fins a obtenir una massa compacta i humida. Feis hamburgueses de forma allargada. Ara només falta posar la planxa a foc mitjà, afegir-hi un poc d'oli d'oliva i passar les hamburgueses per la planxa volta i volta fins que estiguin ben marcades.