Aquests dies ha estat polèmica la campanya del GOB amb la col·laboració de l´artista Miquel Barceló en defensa de Mallorca, presentada a Alemanya en coincidència amb la fira internacional de turisme de Berlín. Les reaccions no s´han fet esperar, i les més enlairades han estat les del Govern de Bauzá, inhabilitat per encaixar les crítiques, o la de les organitacions empresarials hoteleres, que han fet pinya també a l´hora d´exaltar el "negatiu" impacte de l´acció dels ecologistes de cara al turisme. Uns i altres han fet servir el recurs de què "és perillós jugar amb el que ens dóna de menjar", i sobre això volia posar sobre la taula un parell de reflexions.

La primera, és que si a qualsevol event internacional de turisme, a qualsevol tríptic o promoció a qualsevol agència de viatges del món€ es pot "vendre" una imatge atractiva, més o menys idíl·lica de les nostres Illes, és gràcies a l´ecologisme, i no a aquells que ens governen ara, ni a qui amb l´excusa de "generar llocs de feina" ha especulat i especula amb el nostre fràgil territori, com si fos la gallina dels ous d´or, conte que totes i tots sabem que va acabar dramàticament no sols per a l´au de corral, sinó per als seus posseïdors.

En segon lloc, crida l´atenció que els mateixos que acusen el GOB de "jugar amb el pa" hagin callat amb la recent destrucció de milers de llocs de feina pel desmantetllament del grup Orizonia, o d´altres anteriorment amb seu a Mallorca, amb l´excusa que no es pot intervenir en les coses del "mercat". Vivim a un país en crisi on es parla molt de la "bimbolla immobiliària" i poc de la "bimbolla turística" i les connexions entre operacions especulatives beneïdes quan no afavorides pel poder polític quan han governat els conservadors: el palau de Congressos, un altre botó de mostra. De fet, els grans macroprojetes de reconversió a Magaluf, o a Platja d´en Bossa, afavorits per la Llei Delgado o les declaracions d´interès autonòmic, semblen un dejavú d´aquella balearització dels anys 60 amb barra lliure per a hotelers i promotors que ens va dur turistes, i diners. I també tota una mitologia al voltant d´una saviesa empresarial que jo, personalment, i ho dic amb tristor, trobo a faltar quan veig que els mateixos que inverteixen centenars de milions d´euros a altres indrets del planeta, deixen morir el sector aquí, o el reconverteixen amb pocs miraments cap a qui hi treballa, recepcionista o cambrera de pisos que, agradi o no, també han fet possible el "miracle".

Però resulta que turistes i diners apart, Mallorca és habitada per desenes de persones treballant en precàries condicions i un territori permanentment amenaçat. I que els mestres de la política i l´economia encimentada i sense fonaments, els mateixos que volen urbanitzar ses Fontanelles, sa Ràpita o es Guix i donen entrada a grans superfícies comercials que per cada lloc de feina que generen en destrueixen tres, venguin a parlar de jugar "amb el pa", si més no és tot un insult a la intel·ligència.

Per tot això, crec que MallorcaBlackout és una de les millors notícies dels darrers temps, un gran encert que no cerca altra cosa que la solidaritat dels qui més enllà de les nostres fronteres ens estimen i ens visiten. Aquells que vénen a Mallorca perquè han vist la nostra illa a un catàleg amb platges verges com es Trenc, amb una Serra de Tramuntana protegida, amb un illot de sa Dragonera salvat de la voràgine urbanitzadora andritxola€ De tot allò que el Govern de Bauzá menysprea i que, novament, hem d´agrair al GOB que sigui possible. Gràcies GOB.

* Coordinador d´Iniciativaverds