Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

QUÈ ÉS CULTURA

Què entenem per cultura?

Logo dels Drets Humans.

Entenem per cultura tot aquell conglomerat que inclou el coneixement, l'art, les creences, la llei, la moral, els costums i tots aquells hàbits i habilitats adquirits per l'home, no només en la família, sinó també com a part d'una societat a la qual es pertany com a membre.

Aquesta podria ser una definició tècnica, però jo prefereixo la que defineix a la cultura i a l'art com tota sensació que fa sentir la persona emocions plàstiques, o bé tota activitat en la qual l'home recrea, amb una finalitat estètica, un aspecte de la realitat o un sentiment, en formes belles valent-se de la matèria, l'escriptura, la imatge o el so.

L'art i la cultura són formes de cultivar l'esperit. Sembla que quan participam en una activitat artística o cultural, sigui quina sigui, i de la manera que sigui, -com autors o espectadors-, ens elevem, ens acostem més a Déu, encara que no es cregui en Ell. Promovem la capacitat d'admiració, d'intuïció, de contemplació i la facultat de conrear el sentit social, religiós o moral.

La cultura permet a l'home contribuir a perfeccionar tota la creació i li encastella als conceptes més elevats de la veritat, el bé i la bellesa. Arriba a la totalitat de la vida dels pobles i es transmet per un procés de tradició generacional.

La defensa de la cultura ha d'estar unida a la lluita per la defensa del treball i com assenyala la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides (1948): "Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d'ell resultin".

La cultura és un instrument insubstituïble per fer la vida agradable als altres, i per aprofundir-hi s'ha de posar èmfasi en tractar de ser sublim sense interrupció, com afirmava Baudelaire.

L'home necessita cultivar l'esperit per evadir-se dels seus pesars i afliccions, i poder paladejar la bellesa. Per això, precisa de la col·laboració d'autors, espectadors i consumidors. No podem ser éssers racionals i viure aliens a la bellesa, deixant-nos amarar per la frivolitat de le mediocritat, perquè la cultura treu el millor de l'ésser humà i el posa al servei dels altres, li fa més atractiu i fraternal, posant-li en íntima unió amb la pau i el respecte als seus semblants.

La cultura transcendeix ideologies, dilueix ressentiments i animositats, unint voluntats en l'esplendor d'un món excels.

El nostre nivell educatiu serà sempre proporcional al nostre nivell cultural, artístic i intel·lectual, que aportarà sens dubte els fonaments contributius a forjar una societat més lliure i respectuosa, que ajudi a la construcció d'un món millor.

Compartir el artículo

stats