Lugar: Teatre Principal de Palma.

Dias de espectáculo: Miércoles, 28 de marzo, a las 21 horas. Viernes, 30 de marzo, a las 21 horas. Domingo, 1 de abril, a las 19 horas. Entradas: 30-60 euros.

Hi ha figures literàries i musicals que, amb el temps, han esdevingut icones o metàfores. És el cas de Carmen, la sensual gitana sevillana que sedueix Don José en els seus intents de ser lliure. Lliure, primer pel que fa a l´empresonament i, sobretot, lliure pel que fa a l´amor.

Sense gaire èxit el dia de l´estrene (es regalaren entrades per tal de poder omplir el teatre de l´Opera Comique de París el 1875), l´òpera de Bizet, una de les més famoses del repertori francès, és avui un títol del repertori habitual de tots els teatres d´òpera del món. El poder de seducció de la història i de la música arribà després de la mort del compositor, que havia mort un mesos abans de la posada en escena a Viena, ciutat que la va reconèixer com el que és, un títol gran.

El paper de la protagonista fou escrit inicialment per a la veu de mezzosoprano (el paper de la soprano en aquesta òpera està reservat a Micaela, la promesa del tenor, també amb moments vocals prou interessants) encara que per la seva força dramàtica i musical també ha encisat (Carmen és una seductora nata) moltes sopranos. Apart dels ja esmentats papers principals (Carmen, Don José i Micaela), i per tal de completar el cercle del quartet vocal tradicional (tenor, soprano, mezzosoprano i baríton) ens topam amb la figura d´Escamillo, que provoca el fatal desenllaç del drama.

Han estat Carmen de referència, tant sobre l´escenari com també en disc Teresa Berganza (el seu enregistrament amb Claudio Abbado és considerat el millor) o Marilyn Horne (la versió discogràfica dirigida per Leonard Bernstein és també molt recomanable) o Agnes Baltsa (amb Karajan), només per citar algunes mezzosopranos indiscutibles. Però també Maria Callas o Victòria dels Àngels s´hi han acostat en la versió per a soprano.

Molts directors de cinema també han estat seduits pel personatge: Saura, Vidor, Preminger, Rossi… Aquest darrer amb una vistosa i irregular pel·lícula amb Julia Migenes-Johnson en el paper protagonista al costat de Plàcido Domingo i el gran Ruggiero Raimondi.