Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

De Tots Sants a Sant Martí, onze dies i un matí

De Tots Sants a Sant Martí, onze dies i un matí

Avui és sant Simó i sant Judes Tadeu

Diu la tradició que sant Simó era molt gras i exercia l´ofici de drapaire. Per això l´havien triat per patró els massa grassos i els que arreplegaven draps vells. Conten que el seu martiri va consistir a serrar-lo de viu en viu i que per això el tenen per patró els serradors. Sant Judes Tadeu, pel fet de ser confós amb el deixeble suposadament traïdor -Judes Iscariot-, és el sant més oblidat del cel. No coneixem cap cristià que hagi posat al seu fill per nom Judes. Per aquesta raó es creu que el sant agraeix i recompensa els qui el recorden. Si al punt de les dotze de la nit d´un divendres se li diu una oració i se li demana una gràcia, pot tenir per cert que la hi concedirà. Ara bé, és necessari que la pregària i la invocació durin el temps just de les dotze campanades, ja que altrament la invocació té un sentit negatiu i esdevé gran mal al qui la diu.

La fredorada de sant Narcís (29)

Es creu que els freds que solen venir aquests dies, anomenats "la fredorada de sant Narcís", maten totes les mosques. Segons la veu popular, les mosques abans eren grosses com un cap de cavall i molt fortes i furioses. Bèstia o persona que picaven, morien a l´instant. Va ser sant Narcís qui les va conjurar i reduir a la grandària que tenen avui, alhora que els feia perdre virulència. És l´advocat contra el mal d´orella.

Dijous (1) és Tots Sants

Avui l´Església oficia en memòria de tots els sants que varen dedicar les seves vides a la propagació i defensa de la fe cristiana. La celebració d´aquesta festa l´1 de novembre data del segle IX i s´hi integren tota una sèrie de cultes i ritus, sobretot celtes, anteriors al cristianisme, dedicats als avantpassats familiars. La visita al cementeri per dur flors a les tombes dels parents és costum fer-la avui o demà, Diada dels Difunts. Aquest és un costum d´origen romà, comú a totes les cultures influïdes per l´antiga Roma. Els romans feien aquestes visites en èpoques de collites. Quan el cristianisme va adoptar el costum, va tractar de traslladar-lo a les festes dels sants patrons, derivades i continuadores de les de les collites; encara que no ho aconseguí les amararen del pensament cristià.

Creences

Es creia que el dia d´avui, al punt del migdia, els difunts que feia poc temps que havien mort sortien del Purgatori per anar a conviure unes hores amb els seus familiars. Se´ls parava taula, se´ls servia menjar i se´ls parava un llit perquè poguessin anar-hi a descansar. Aquesta creença és gairebé universal i sembla que prové dels egipcis. Per il·luminar-los el camí quan anaven a casa i quan se´n tornaven cap a l´eternitat, era costum posar llums a l´exterior de les cases; el costum encara perdura en l´encesa de llums damunt les tombes que, inicialment, havien de servir per evitar que les ànimes s´equivocassin de sepultura.

Diada de difunts (2)

Avui l´Església dedica els oficis als fidels difunts i prega per la seva entrada al regne celestial. Popularment, el dia d´avui, és anomenat "dia dels morts" o "dia de les ànimes". Es diu que el dia dels morts comença el migdia d´ahir i acaba el migdia d´avui. La commemoració de la festa dels difunts en aquest moment de l´any és molt antiga i generalitzada; ja els antics egipcis la celebraven i d´ells va passar a la resta de cultures mediterrànies.

Els orígens

La coincidència d´aquesta celebració amb el període de la sembra no és casual, sinó que respon a creences i ritus de caràcter màgic que establien una relació entre els difunts i les llavors. Els pobles antics que creien en la resurrecció de les ànimes veien una certa analogia entre l´enterrament dels difunts i la seva resurrecció al cap d´un temps amb el soterrament de les llavors i el seu ressorgiment en espigues plenes de gra i de vida. Fins i tot, les dones eren les encarregades de "prenyar" la terra amb el gra, com un paral·lelisme amb la seva maternitat.

Recomanacions

Avui és el Dia Mundial de l´Animació. Dilluns (29) és el Dia Mundial de l´ictus. Dimecres (31) és el Dia Mundial de les Ciutats i de l´estalvi. Divendres (2) és el Dia contra la impunitat dels crims contra periodistes. Dissabte (3) és sant Martí de Porres, patró de barbers i perruquers.

Avui és la Segona Fira a Inca. A Petra és fa la Mostra d´art i empresa. A Porreres la Fira Agrícola.

Compartir el artículo

stats