29 de junio de 2014
29.06.2014
Costumari popular

Pluja de juliol, el pagès no la vol

29.06.2014 | 06:30
Avui és sant Pere i sant Pau"Sant Pere és a vint-i-nou/ i sant Marçal és a trenta,/ i l´endemà ja mos entra/ el primer de juliol". Foren dos dels dotze apòstols de Jesús. Pere, després d´evangelitzar Antioquia, Galàcia i Capadòcia, hauria marxat a Roma i n´hauria esdevingut el primer bisbe; també hauria mort com a màrtir a l´emplaçament del Vaticà. És considerat un sant, entre d´altres, per l´església Catòlica, així com el seu primer papa. Segons la tradició popular, sant Pere seria el guardià de les portes del Paradís, per això se'l representa amb unes claus a la mà. En el Nou Testament, Pau és descrit com un jueu hel·lenitzat i ciutadà romà de Tars, perseguidor dels cristians abans de la seva conversió. Se'l representa amb barba, amb un llibre, amb una espasa, o caient del cavall. Sant Pere és el patró dels mariners i per això fan festa al Port d´Alcúdia, Port d´Andratx, colònia de Sant Pere, s´Estanyol, Port de Pollença –amb la Fira de la Mar- i Port de Sóller. És patró d´Esporles, Escorca i Búger.

Plou i fa sol A l´estiu, sovint es produeix el fenomen de ploure i fer sol alhora. Això crida molt l´atenció de la gent i ha donat origen a diferents creences. Una de les més esteses és que les bruixes es pentinen: "Plou i fa sol,/ les bruixes es pentinen,/ plou i fa sol,/ les bruixes duen dol". Hi ha llocs que diuen que la Mare de Déu fa bugada i la pluja són els esquitxos que li cauen.

Comença el juliol És el setè mes de l´any en el calendari gregorià, i té 31 dies. En l´antic calendari romà es deia ´quintilis´ perquè ocupava la cinquena posició, però fou canviat pel de "julius" en honor a Juli Cèsar, perquè es creia que havia nascut en aquell mes. És el mes més calorós de l´any, juntament amb l´agost, i enguany ho continuarà essent. No sol ploure gaire, però quan ho fa ho sol fer de valent: "Trons de juliol treuen el dol"; "Pluja de juliol, encén el sol". Comencen les menges d´estiu, els trempons a la fresca, les escalivades, i les fruites: melons, síndries, préssecs, albercocs, nesples, cireres, figues, tot un món de gustos i colors per gaudir: gran part de les hortalisses estan en plena producció. Un joc estiuenc ha donat lloc a una expressió curiosa: "Remenar les cireres", vol dir intervenir autoritàriament en un assumpte sense esser-ne l´amo, i s´aplica a qui dirigeix i controla una situació i la fa anar com ell vol; l´al·lotea havia d´agafar amb la boca les cireres que s´havien abocat dins un ribell ple d´aigua, i per fer la cosa més complicada sempre hi havia qualcú que les remenava i d´aquesta manera era més difícil agafar-les. Al llarg d'aquest mes, antany, es preparaven els formiguers ("Qui no fa formiguers pel juliol, no els fa quan vol"); era una manera d'abonar la terra quan els adobs químics encara no existien.

Creences al voltant del juliol Es creu que els nascuts el mes de juliol són llunàtics i ganduls; i això també ho notaven amb els animals més propers: "Poll juliolenc, malalt o famolenc". Els que varen néixer en dies parells seran afortunats en el seu matrimoni; mentre que els que ho varen fer en dies senars no tendran gaire sort. També es creu que el mes de juliol és el mes de la fúria i de la bogeria i que molts dels que es tornen bojos s´hi tornen aquest mes. Igualment és el pitjor mes per als qui pateixen de migranyes i de mals de cap; segons sembla, també han de prendre precaucions els que pateixen d´estómac: "Pel juliol i per l´agost, irritacions i mals de païdor".

Recomanacions Avui és la Fira de la Mar al Port de Pollença. Dilluns (30) és sant Marçal, festes de Marratxí amb romeria a Sant Marçal. Dimecres (2) són les festes de la Mare de Déu de la Victòria, a Alcúdia. S´Horta també celebra les seves festes.
.Dimarts (1) és el Cor de Jesús.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Restaurantes en Part forana

Los mejores restaurantes en Mallorcaa

Descubre los mejores restaurantes en Mallorca: Calvià, Sóller, Alcúdia, Manacor... y disfruta de tu tiempo libre con la mejor gastronomía.


¡Síguenos en las redes!