Avui és sant Camil de Lel·lis. Va néixer a Nàpols i, després d´estar a les portes de la mort per la vida desordenada que feia com a soldat i jugador, va fundar una congregació que es va dedicar a atendre malalts i a dur consol als que estaven a punt de morir. El 1585, la comunitat havia crescut molt i va prescriure als seus membres un vot d´atendre els presoners, els malalts infecciosos i els malalts greus de les cases particulars. Des de 1595 va enviar religiosos a les tropes per servir d´infermers, origen dels infermers de guerra, abans que existís la Creu Roja. El 1588 un vaixell amb malalts empestats no va rebre permís per entrar a Nàpols. Els Serfs dels Malalts varen anar al vaixell a assistir-los i varen morir pel contagi: foren els primers màrtirs de la nova congregació. El 1591 sant Gregori XIV va elevar la congregació de Sant Camil a la categoria d´orde religiós. Ara es coneixen com a Pares Camils. Moria el 14 de juliol de 1614, als 64 anys d´edat. Està enterrat a l´Església de Santa Maria Magdalena, a Roma. Va ser canonitzat el 1746. El papa Lleó XIII el va proclamar patró dels malalts juntament amb sant Joan de Déu. Pius XI el va nomenar patró dels malalts i de les seves associacions.

La Mare de Déu del Carme (16). La Mare de Déu del Carme és una de les diverses advocacions de la Mare de Déu. La seva denominació procedeix del Mont Carmel, a Israel, un nom que deriva de la paraula Karmel o Al-Karem i que es podria traduir com 'jardí'. Existeixen avui en actiu ordes religiosos carmelites repartits per tot el món, masculines i femenines, i giren entorn d'aquesta figura mariana. La Mare de Déu del Carme és la patrona de moltes poblacions del litoral mediterrani. Anualment se celebren festivitats, molt sovint amb processons marineres. Hi ha embarcacions de tot tipus que s'arrenglen darrera la barca principal. Aquesta du mar endins la imatge de la Mare de Déu del Carme, o "Stella Maris". Arribat a un punt de la processó, totes les barques fan sonar reiteradament les sirenes en homenatge a la Verge. Abans que el patronatge fos compartit amb la Mare de Déu del Carme, sant Elm era el patró de la gent de mar. Diuen que l´almirall Antoni Barceló -el capità Barceló- va promoure entre els mariners mallorquins la devoció a la Verge del Carme. Cala Bona, Cala Figuera, Cala Rajada, Port d´Andratx, Port de Pollença, Portocolom, Port de Sóller, Porto Cristo, Son Serra, sa Ràpita... viuen aquesta festa.

Santa Margalida (20). L´encén, el Sol, santa Margalida ("La monja l´encén i el frare l´apaga"; "La canícula, la monja la du i el frare se l´endu"), i comença el període conegut com la canícula: quatre setmanes durant les quals sol fer molta calor, que acabaran dia 20 d´agost, per sant Bernat. Els pobles clàssics varen posar un lleó com a signe rector de l´espai de temps que va del 21 de juliol al 21 d´agost, basant-se en una llegenda. Avui apareix al cel un lleó fet d´estels que encalça furiosament el Sol amb el propòsit de devorar-lo. El Sol, per tal de defensar-se i evitar que s´acosti, redobla l´ardència. Aquest temps és molt apropiat per fer pronòstics i per estudiar i iniciar-se en les arts del cel. Avui, els Cavallets de Felanitx -vinculats al convent de Sant Agustí- dansen; i a Santa Margalida també és festa grossa, la patrona; i a Santa Maria del Camí.

Recomanacions. Combat de picat entre Mateu Matas, Xurí, i Macià Ferrer, Noto, dijous (18) al bar es Niu de Vilafranca de Bonany, després de sopar.

Viure amb alegria les festes que es fan als pobles, però sempre amb seny; no hem de convertir una vetllada d´esbarjo i entreteniment en un nou botellot, o un menyspreu cap a les persones que senten aquestes festes i les esperen durant tot l´any.