Síguenos en redes sociales:

Tribuna

El PI, per què un nou intent d´articular el centre?

El títol de l´escrit és tota una declaració d´intencions. Novament ens trobem amb una formació política que intenta ocupar l´espai de centre balear que, segons les enquestes demanen molts dels ciutadans d´aquestes Illes. Espai que també han intentat ocupar altres partits, fracassant un rere altre.

Els motius d´aquests fracassos? Poden ser molts, però en destacaria tres. Primer, la falta d´ambició política una vegada obtinguda representació institucional, que s´acabava traduint al mer paper de frontissa dels dos partits majoritaris, renunciant-ne alhora al propi creixement. Una segona raó seria la capacitat del Partit Popular d´aglutinar bona part d´aquest sector de l´electorat, emprant un missatge ambigu que feia creure que es donava suport a una veu pròpia de les Illes, quan realment el que es feia era apuntalar a Balears una opció de dretes amb mires exclusivament centralistes. Al tercer factor el podríem denominar geogràfic, donat que els diferents intents mai no sortien de l´àmbit mallorquí, amb la qual cosa el projecte al no representar a la totalitat dels ciutadans de Balears ja naixia incomplet.

Ara el panorama polític ha canviat. El PI, Proposta per les Illes és una opció que vol arribar a ser una vertadera alternativa als partits majoritaris, que té una implantació real a Eivissa, Menorca i Mallorca, i amb l´objectiu d´obtenir representació a Madrid, que és on vertaderament s´han de defensar els interessos de Balears.

Per la seva part el Partit Popular s´ha mostrat tal com vertaderament és i rere el seu fals discurs de defensa de "lo nostro", la realitat s´imposa: continuem sent els darrers en despesa pública per càpita i els darrers en inversions. I com a colofó final i amb la complicitat del govern Bauzá estem a punt de veure el nostre horitzó marítim i turístic ple de plataformes petrolieres. En quant a l´altre partit majoritari, el PSOE, com sempre, es limita a veure com el seu rival es desgasta i continua sense oferir una alternativa creïble de govern per a Balears. Ambdós complint el seu paper de simples sucursals del que els manen des de Madrid.

A l´octubre va tenir lloc a la UIB el I congrés de Mallorca d´El PI, Proposta per les Illes, i es varen elegir els diferents òrgans del partit, la qual cosa no deixa de ser la part més mediàtica d´aquests tipus d´esdeveniments, però sobretot es va parlar, i es va parlar molt de quines són les necessitats de la nostra societat, com donar suport les petites i mitjanes empreses, de com regular l´allotjament vacacional, de fer del Consell Insular la institució referent de Mallorca, millorant-ne la gestió sense duplicitats. I sobretot es va parlar de la proximitat amb la ciutadania, com recuperar la credibilitat política perduda, i de com tornar a guanyar-nos la seva confiança. La fórmula és senzilla, un bon govern basat en cinc pilars fonamentals: participació, transparència, consens, equitat i sensibilitat. Termes que durant aquesta legislatura han desaparegut de l´escenografia política balear. El PI vol realçar el diàleg com a instrument principal de la política eliminant la crispació i arribant a acords que solucionin o almenys inicien el camí de la solució als problemes quotidians dels habitants de Balears.

Seria il·lús pensar que El PI obtindrà majoria a les pròximes eleccions, i a mida que s´acosten els comicis es planteja la mateixa qüestió: els possibles pactes post-electorals. La resposta és l´argument que s´ha repetit des de l´inici del projecte cada acte o presentació. Tan sols es pactarà amb aquells que garanteixin per escrit i signat pels més alts membres dels òrgans dels partits les línies mestres del projecte d´El PI: revisió del finançament fiscal avançant cap el concert econòmic, recuperació del català a l´Administració, consens amb els docents, impuls dels plans sectorials de comerç i turisme per defensar el petit i mitjà comerç i per regular el lloguer turístic, revisió dels costos de la insularitat, i la mobilitat entre illes a preu econòmic.

Potser que El PI passi a la història com un intent més de vertebració de l´espai polític balear, però si finalment surt endavant, consolidant-se com a un alternança de govern i obtenint veu pròpia a Madrid, de ben segur que el panorama canviarà i molt per als ciutadans de Balears.

Pulsa para ver más contenido para ti