Un fet històric, l´entrada del rei en Jaume a la Madina Mayurqa, representa per a nosaltres, 780 anys després, una ocasió extraordinària per a la reflexió conjunta sobre el país i per a la convidada entusiasta a tothom que hi vulgui prendre part, sigui quin sigui el seu lloc d´origen o el seu posicionament polític i nacional.

La pervivència i la rellevància de les tradicions en general, i de la Festa de l´Estendard en particular, necessiten la incorporació de valors contemporanis que actualitzin la commemoració i que donin sentit a la seva pervivència. El fet que el programa de l´Estendard inclogui el lliurament dels honors i distincions de la ciutat és una bona ocasió per expressar públicament i de manera ben solemne les aportacions que reconeixem en els nostres fills més distingits i els valors que reivindicam per al nostre país.

De fet, avui dematí, a la sala de plens de Cort –després d´haver honorat l´Estendard Reial, set voltes centenari– els regidors i regidores de l´Ajuntament de Palma retrem homenatge a tres personalitats excepcionals: el doctor Miquel Ferrer Flórez, el pare Antoni Martorell i l´escriptor Josep M. Llompart de la Peña, que seran proclamats medalla d´Or de la Ciutat, fill adoptiu i fill il·lustre de Palma, respectivament. Els recordarem com a exemple de saviesa, de generositat, de constància, de capacitat de compromís, de sentit de la responsabilitat i de dedicació incansable. Els reconeixerem públicament com a ciutadans exemplars, com a esperits creatius, com a personalitats il·lustrades i sensibles i com a intel·lectuals al servei d´un país.

Però qui honora s´honora. I en realitat la ciutat, en el moment de reconèixer la cultura, la saviesa, la docència, la constància, el compromís i les rellevants aportacions dels seus fills més distingits... allò que reconeix i proclama són els seus objectius com a ciutat, i la voluntat ferma d´esdevenir una ciutat més culta, més sàvia, més educativa, més coherent i amb més capacitat de fer aportacions rellevants en el conjunt de pobles i ciutats del món.

El programa de reconeixements i distincions que enguany atorga l´Ajuntament de Palma, gràcies al consens i la voluntat d´entesa de tots els grups polítics, inclou la incorporació d´un nou retrat –en aquest cas, una pintura excepcional de Ricard Chiang– a la galeria de fills il·lustres de la ciutat. A partir d´avui, doncs, el retrat de Josep M. Llompart de la Peña engrandirà la il·lustre pinacoteca municipal i s´instal·larà permanentment a la sala de plens.

Esperem que el posat respectable i el gest elegant de Llompart –intel·lectual responsable i poeta compromès– ens reconfortin i il·luminin des de la seva daurada cornucòpia. Esperem que la corporació i la ciutat trobin exemple en l´home públic, el savi generós i l´activista incansable que tantes accions va impulsar en defensa de Mallorca. Esperem, sobretot, que els polítics –presents i futurs– que ocuparan els escons de l´Ajuntament de Palma –ara i en endavant– siguin sensibles a la concepció del compromís polític que defensava Josep M. Llompart: "En matèria de política el somni és, per ell sol, insuficient. Sense el contrapunt del realisme que ens obliga a operar, no damunt un país volgut i fictici, sinó damunt el país insatisfactori i existent, el somni és del tot estèril. No és prou el somni, certament, però és necessari i no hem d´oblidar-lo mai. Perquè si, en política, el somni que no té en compte la realitat és estèril; el realisme rònec que oblida el propi somni és sinistre".

Una bona ensenyança per als nostres governants. Una gran lliçó per als que encara han d´arribar. Una fita clara per avançar cap a una ciutat més justa i més culta. Una guia segura per donar sentit a la identitat.

(*) Regidora de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de l´Ajuntament de Palma