Les colfloris, fins a l’arribada dels segles XVIII o XIX, eren força més petites que les que coneixem; no eren gaire més grosses que una pilota de tennis. Les que es conren a l’actualitat poden arribar a pesar fins a dos quilos. Curiosament, s’estan fent proves amb colfloris minúscules, no gaire més grosses que una pilota de golf, per a la seva congelació. Quan es bull sencera, necessitarà un mínim de 20/25 minuts per estar ben cuita, mentre que en trossos, sol estar a punt en 8 o 9 minuts. Si es cou de més, es converteix en una pasta dessaborida.

Ingredients:

  • Per a les croquetes: colflori, ceba, 3 ous, 1 tassó petit de llet, farina, galeta, oli, saïm o mantega, nou moscada, sal i aigua.
  • Per a les raoles: colflori, ous, ceba ratllada, alls, julivert, farina de blat de moro, oli, aigua, sal i pebre bo.

Preparació:

  • Tallarem la colflori en brots, que bullirem en aigua i sal. Ha de quedar cuita, sense que es desfaci. L’escolarem.
  • Dins una greixonera amb oli d’oliva hi sofregirem ceba ratllada abundant (depenent de la quantitat de colflori).
  • Quan la ceba sigui ben morta, hi afegirem la colflori aixafada. Hi afegirem nou moscada, 1 tassó petit de llet, salarem al gust i ho remenarem sense aturar.
  • Hi afegirem unes cullerades de farina de blat –sense grums– i un pilotet de saïm o mantega. Ho continuarem remenant, a poc foc, amb una cullera de fusta, fins que la mescla es desferri de les voreres. Apagarem el foc.
  • Quan la massa sigui ben freda, hi mesclarem i integrarem per complet, 2 vermells d’ou.
  • Quan la pasta hagi refredat i s’hagi enfortit, amb una cullera farem croquetes que passarem per farina, ou batut i galeta capolada, donant-les la forma tradicional. Les fregirem en oli abundant i calent perquè no s’esbrellin.

Devem la recepta a Francesca Mascaró Rigo (Campos, 1928). Amb aquesta pasta se’n poden fer raoles.

Una altra proposta per preparar raoles (que podrien dur carn capolada) pertany a Catalina Bordoy Roig de Son Barceló (Felanitx, 1920). El procés a seguir seria força semblant a l’anterior: després d’aixafar la colflori bullida, hi afegirem ceba crua ratllada, all, julivert, sal, pebre bo, 2 cullerades de blat de moro i ou per fer-ho lligar. Si volem que s’estufin hi afegirem llevat en pols. Les fregirem a cullerades.