Els pops apareixen sovint com a monstres marins als llibres referents a la mitologia; la realitat és que a l’actualitat estan considerats una delicadesa de la gastronomia atlàntica (Galícia i Portugal, especialment) i, des de fa milers d’anys, també a la cuina mediterrània. La manera més habitual de servir-lo és a l’estil gallec, fins i tot al nostre petit país. Però dins la nostra tradició gastronòmica, es troben plats deliciosos ben diferents; en arròs sec, en ensalada, amb allioli, guisat en pilotetes, amb ceba o en un frit de verdures, semblant a la freixura.

Ingredients:

  • Pop, ceba abundant, alls, llorer, oli, vi blanc, pebre coent, sal, pebre bo i pebre bord (tomàtiga de ramellet i julivert, opcionals)

Preparació:

  • Bullirem els pops. Es poden utilitzar vàries tècniques; la més habitual és la que fan servir les ‘pulpeiras’ gallegues: submergir el pop dins aigua bullent (sense sal) per 3 vegades, durant uns segons, i a la tercera vegada deixar-los bullir entre 20 i 45 minuts, depenent de la grossària del cefalòpode.
  • És important deixar que es refredi dins l’olla, després d’apagar el foc. Serà més cuitor si hem tengut el pop congelat uns quants dies.
  • Quan el pop sigui fred, el tallarem en trossos d’un o dos centímetres. Tot seguit els passarem per la paella amb oli d’oliva.
  • Dins el mateix oli hi sofregirem cebes abundants tallades en juliana. Hi afegirem uns alls i una fulla de llorer. L’hem de remenar adesiara per evitar que s’aferri. La ceba ‘suarà’ i amollarà un poc de suc que és necessari per a la cocció. Ho salpebrarem.
  • Mantendrem la ceba uns 20/30 minuts, a poc foc, que es vagi fent. Tot seguit hi mesclarem el pop amb el suquet que hagi deixat i hi afegirem mig tassonet de vi blanc. Si ens hi agrada, hi afegirem un pebre coent. Ho mesclarem tot bé i deixarem que s’evapori l’esperit.
  • No deixarem que se begui tot el suquet; si quedàs massa espès, hi afegiríem un poc més de vi blanc, brou de peix o aigua.
  • Poc abans de llevar la greixonera del foc hi afegirem un poc de pebre bord; millor si no és fumat.
  • Hi ha altres versions, que poc després d’introduir el pop hi afegeixen 2 tomàtigues de ramellet ratllades i julivert picat.